У США запустять першу у світі 3D-друковану ракету (ВІДЕО)

У середу, 8 березня, відбудеться перший запуск легкої ракети-носія Terran1, 85% компонентів якої створено за допомогою 3D-друку.

Зазначається, що перша у світі 3D-друкована ракета вирушить у політ зі стартового майданчика на мисі Канаверал у Флориді. Старт запланований на 13:00 за часом Східного узбережжя США (о 20:00 за Києвом).

30-метрова двоступінчаста ракета оснащена дев'ятьма двигунами Aeon на першому ступені та одним на другому, також створеними за допомогою 3D-принтерів. Вони використовують метан як паливо і рідкий кисень як окислювач.

Якщо запуск пройде успішно, Terran 1 може також стати першою метановою ракетою, виведеною на орбіту.

У рамках першого тестового запуску Terran 1 не нестиме корисне навантаження. У перспективі зможе виводити на низькі навколоземні орбіти до 1250 кг. Вартість одного запуску оцінюється приблизно у 12 мільйонів доларів

Relativity Space, заснована у 2015 році, також розробляє важку багаторазову ракету-носій Terran R, яка буде здатна виводити на орбіту до 20 тонн корисного навантаження. У її конструкції частка 3D-друкованих компонентів буде доведена до 95%. Перший запуск заплановано у 2024 році.

У компанії наголосили, що використання 3D-друку прискорює будівництво ракет до двох місяців і значно скорочує їхню вартість.

Рекомендовані публікації