Закон про іноагентів: чому в Грузії виникли протести та що чекає Україну

В Грузії влада намагається просувати законодавчі інструменти для боротьби з опозицією.

Закон про іноагентів: чому в Грузії виникли протести та що чекає Україну
Закон про іноагентів: чому в Грузії виникли протести та що чекає Україну

Про це в коментарі повідомив політолог- міжнародник Володимир Воля.

«Протести в Грузії — це дії опозиції проти влади. Закон, який ухвалила партія влади, не має перспективи бути ухваленим. Президент Грузії заявила, що вона його ветує. Тому частина грузинської опозиції вже не так активно вдаватиметься до активних дій. Не виключаю, що закон про іноагентів вирішили використати в якості провокації. Для того, щоб підштовхнути опозицію до протестів та арештувати її частину», — каже експерт.

За словами експерта, влада Грузії вирішила використати закон про іноземних агентів для боротьби з опозицією.

«Тому в діях грузинського парламенту ми побачили, що більшість парламентаріїв почала мислити категоріями російського автотолитаризму», — каже експерт.

За його словами, прийняття закону про іноагентів в Україні має бути зваженим. Адже є багато підводних каменів.

«Наприклад, хтось отримував фінансування з різних іноземних фондів, то з нього можуть зробити ворога народу. У нас ця практика була кілька років підряд. Тому це дуже небезпечний шлях. Адже без недостаньої кількості критеріїв можна буде звинуватити будь- кого, що він ретранслює іноземні думки. Багато ЗМІ в Україні фінансуються за рахунок іноземних інвесторів. Проте згідно закону це вони матимуть їх позбавитися. Інакше вони будуть іноземними агентами. Тому закон про іноагентів може спровакувати громадське протистояння. Адже ворог народу — суб’єктивне визначення, яке залежить від того, хто зараз при владі. Політична боротьба має відбуватися прозоро. Тобто без звинувачень у іншому мисленні. Ми бачимо, що в Грузії влада намагається просувати законодавчі інструменти для боротьби з опозицією. Це 1930 роки сталінського режиму», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що парламент Грузії 7 березня в першому читанні схвалив один зі скандальних законів про «іноагентів», який значною мірою наслідує російське законодавство. У США та ЄС уже відреагували на цю подію. Саме через цей законопроєкт захід став чітко на сторону опозиції, тобто реально проти чинної влади.