Українське суспільство після війни чекає неконтрольована агресія — психолог

Один з найголовніших викликів, який чекає українське суспільство після завершення війни — неконтрольована агресія.

Українське суспільство після війни чекає неконтрольована агресія
Українське суспільство після війни чекає неконтрольована агресія

Про це під час ефіру заявила психолог реабілітаційного центру київської обласної лікарні № 2 Лариса Пятецька.

«Знайти спільну мову буде дуже важко. Адже ми зараз не можемо порозумітися з деяких питань. Зокрема, через російську мову. Багато людей, особливо ті, хто були під окупацією, кажуть, що не можуть чути російську мову. На жаль, багато людей цього не розуміє. Тому треба буде пристосовуватися один до одного. Кожен самостійно повинен працювати над собою. Військовим же потрібно обов’язково проходити лікування в реабілітаційних центрах», — каже психолог.

За її словами, поки військові не пройшли лікування рідні мають навчитися з ними правильно спілкуватися.

«На фронті воїни виживають, прикриваючи один одному спину. Коли ж військові роз’їдуться по домівках, вони не будуть відчувати цієї підтримки. Через травму, які вони отримали на війні, все що говорять інші люди, буде сприйматися не так. Все буде дратувати. Тому треба відокремлювати стан, в якому знаходиться воїн від самої людини. Також потрібно дуже обережно відстежувати, що ми говоримо та в якій інтонації. Зокрема, підвищена інтонація може стати спусковим гачком та спровокувати негативний стан у військового», — каже психолог.

Вона зазначила, що зовні воїни можуть бути дуже спокійними, а насправді вони максимально намагаються тримати себе в руках.

«До мене звернувся військовослужбовець, який розповів, що коли їде в громадському транспорті та бачить, що хтось себе непристойно веде, шукає точку, куди вдарити цю людину на ураження. З одного разу. Йому прийшлося пропрацювати свою неконтрольовану агресію», — зазначає експерт.