Веніамін Тимошенко: МВС — це розсадник беззаконня та безправ’я

Усім керує дозвільна система МВС. Це перший фактично ворог і противник ухвалення адекватного закону про зброю, тому що їх влаштовує цей схематоз. МВС — фактично це розсадник беззаконня та нашого безправ’я, оборононеспроможності загалом.

Веніамін Тимошенко в програмі "Суспільні діалоги"
Веніамін Тимошенко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив представник «Української асоціації власників зброї» Веніамін Тимошенко в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Я вважаю, що у 2014, що у 2022 щось пішло не так. Проблема нашого суспільства в тому, що ми, як рибки. Немає системності поглянути на події, якщо покласти їх на пряму, проаналізувати їх, то можна простежити певну системність. І там, де ми зараз є, у цьому стані, — це не випадковість. Ті кроки, які вчинила влада, або навпаки — бездіяла, привели до широкомасштабного вторгнення. Такі відчайдушні кроки, як роздача зброї на вулиці, з одного боку, показує слабкість державних інституцій, тобто неготовність до таких викликів, а з іншого боку, це відчайдушний крок, який в останню мить фактично врятував столицю від захоплення», — сказав він.

Гість програми розказав про перший день повномасштабного вторгнення росії в Україну та про ситуацію в Києві.

«У перший день я побачив величезні колони людей, які фактично тікали з Києва. А далі я поїхав на польові збори та побачив величезну кількість добровольців, які прийшли на пункти збору територіальної оборони записуватися в тероборону. Я на власні очі побачив цю величезну кількість людей, готових захищати свою країну, свою культуру, свої сім'ї. І так само я побачив слабкість і системну неготовність державних інституцій до таких викликів», — згадує гість програми.

У новому випуску також обговорили закон про зброю в Україні.

«Якщо ти не захищаєш свої права й інтереси, то ти так само не воїн. Внутрішній стан „народ-воїн“ чи „народ-гречкосій“ потрібно було сіяти та зрощувати набагато раніше, хоча б після 2014 року, після Майдану, після початку війни. За один день до вторгнення (про яке влада знала), 23 лютого, приймається законопроєкт про зброю в міліцейській редакції в першому читанні. У цьому законопроєкті передбачене покарання за носіння зареєстрованої, тобто легальної, зброї до 7 років ув'язнення. Тому держава не готувалася до цього нападу, і робила все, щоб суспільство було слабке, розрізнене, небоєздатне», — підкреслив він.

За його словами, як неможливо без фундаменту на піску побудувати будинок, бо він буде хитким, так само неможливо розбудувати обороноздатність держави, якщо немає озброєних, навчених громадян.

«І якщо я не маю право захистити себе, свою родину, свій будинок, то як я можу захистити свою громаду, своє місто? Перші дні вторгнення показали, що поліція чкурнула, їх просто ніде не було. І ті ж люди, які вийшли зі своєю зброєю на вулиці, фактично всупереч тому закону, який прийняли в першому читанні, об'єдналися. І не було ні злочинності, ні пограбувань, ні зґвалтувань. За Конституцією, за Конвенцією прав людини, якщо немає закону, немає порушення; немає порушення — немає покарання. У нас за відсутності закону про зброю є зброярські магазини, є тири тощо, і все врегульовано міліцейською інструкцією», — додав Тимошенко.