Рашизм — у голові: експерт відповів, чи необхідно Україні визнати рашизм у росії

У Верховній Раді зареєстрували заяву, якою пропонується офіційно визначити політичний режим росії «рашизмом». Володимир Пилипенко, юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центра соціально-правових досліджень, прокоментував телеканалу i-ua.tv, наскільки є правомірним визначення «рашизм».

Експерт відповів, чи необхідно Україні визнати рашизм у росії
Експерт відповів, чи необхідно Україні визнати рашизм у росії

Експерт порівняв рашизм з фашизмом і нацизмом.

«Ми можемо говорити про те, що є новий вид злочинної по своїй суті ідеології. І це (визнання рашизму, — ред.) хороший крок до того, щоб цю ідеологію, яка тягне за собою стільки жертв і руйнувань, фактично веде до знищення цілої нації, почали визнавати й на міжнародному рівні, бо це не є проблема України, це Європа стикнулася з рашизмом. І мені здається, що на європейському рівні варто було б теж це питання порушувати через дипломатичні інституції, через Раду Європи, а може й працювати з Організацією об'єднаних націй, тому що це загроза мирному співіснуванню сьогоднішньої цивілізації. Я повністю підтримую такий крок і вважаю, що його треба поширювати й на міжнародні відносини, і там працювати над цим. Особливо наші найближчі сусіди повністю розуміють цю ідеологію, тому що наслідком такого режиму є знищення нації. Він розширюється на інші держави, на інші нації, і він не визнає їх, знищує їх», — пояснив він.

Пилипенко вважає, що рашизм — це «збочене відгалуження фашизму», тому що німецький фашизм — це класова теорія, коли одні нації вищі, інші — нижчі.

«А в цьому випадку ми говоримо, що російський фашизм, тобто рашизм, взагалі не визнає українців як націю, Україну, яка історично є учасником світової цивілізації, культурної, історичної, мовної. Тобто це трохи інше, ніж звичайний фашизм. Вони говорять, що такої нації не існує, а фашисти говорили, що є вищі та нижчі нації, расова категорія. Це така збочена форма XXI ст., яка фактично трансформувалася з шовіністичної ідеї імперської росії. Рашизм несе загрозу сучасній Європі», — підкреслив нардеп.

Він сумнівається, що це може вплинути на росіян і їхнє ставлення до війни в Україні.

«Мені здається, росіяни в основній масі не задумаються. Рашизм — це в голові. Війна в них у головах. Це в їхній свідомості, це світогляд. Можливо, якісь покоління прийдуть, але тому й потрібно це робити на міжнародному рівні, щоб усюди, куди б вони не поїхали, говорили, що існував рашизм, який був злочинним і ніс небезпеку для світового порядку. І можливо, наступні покоління це зрозуміють, хоча я не знаю, чи їх можна виправити», — додав експерт.