Рада не повертає е-декларації, щоб чиновники таємно заробляли під час війни — правозахисник

Верховна Рада не повертає е-декларації, щоб чиновники таємно заробляли під час війни, а громадяни про це не дізналися.

Чому Рада не повертає е-декларації
Чому Рада не повертає е-декларації

Про це в коментарі заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Замість того, щоб фінансувати армію під час війни та перевести економіку на військові рейки, вони займаються таємним збагаченням. При цьому військовослужбовцям урізали виплати. При цьому нардепи вже відкрито кажуть, що їм достатньо 200 млн для того, щоб добре себе почувати. Саме для того, щоб набити свої кишені нардепи і приймають незаконні рішення. Як правило, це робиться уночі. Проте нардепи приховують інформацію, щоб не стало відомо суспільству скільки грошей вони заробили та на підставі чого. Виникає питання для чого в парламент прийшли депутати? Отримати прибутки чи діяти на користь українського народу? Виходить, що нардепи в Раді отримують надприбутки, а не діють на користь України», — каже правозахисник.

За його словами, якщо українське суспільство буде мовчати, то ми ніколи не дізнаємося, скільки ж чиновники заробили під час війни.

«Якщо ЗМІ будуть проводити розслідування, то інформація буде по-трішки доходити до суспільства. Але ж якщо гроші вкрали, то їх необхідно повернути. Зокрема, щоб кошти пішли на відновлення економіки та родинам загиблих. Якщо ж ми будемо мовчати, то нардепи продовжать грабувати. А потім візьмуть кошти та втечуть за кордон. Тому треба всіх притягувати до кримінальної відповідальності. Особливо, коли ці гроші знаходять у чиновників під матрасом. Якщо в Міноборони купували яйця по 17 грн, то виникає питання, чому ж досі не звільнили з посади міністра оборони О. Резнікова», — підкреслює експерт.

За його словами, треба відновити е- декларування та контролювати його виконання.

«Без контролю суспільства відновлення е- декларування не принесе необхідного результату. Адже чиновники просто можуть не вносити в них свої дані. Якщо у нардепів знайдуть 10 квартир, які вони купили під час війни, мають розповісти, за що вони їх купили. За корупцію їх треба буде притягати до відповідальності та відбирати в них ці квартири на користь громади. Для цього треба буде проводити розслідування», — резюмує експерт.