Під санкції потрапили не всі букмекери через політичну домовленість — експерт

Вочевидь, існує якась політична домовленість, щоб «прибити» лише БК з російським корінням і занадто наглих.

Під санкції потрапили не всі букмекери через політичну домовленість
Під санкції потрапили не всі букмекери через політичну домовленість

Про це i-ua.tv заявив юрист та експерт в сфері антикорупційної політики Олександр Лємєнов.

«Дійсно, не всіх включили в перелік санкцій по ігорці. Тому на лице вибірковість цього процесу. Вочевидь, існує якась політична домовленість, щоб „прибити“ лише БК з російським корінням і занадто наглих. Було глобально 2 великих гравці Паріматч і Фаворит. Тепер лише Фаворит», — каже експерт.

За його словами, хтось, мабуть, встиг домовитись.

«Але серед українських компаній, росіян ніби «виносять» повноцінно. Хоча… Прибили фінансову компанію «Лео», ТОВ «КредитСервіс». І ще купу російських компаній. Але про декого забули. Наприклад, про фінансову компанію Хантер, а також про VBET та Pin-Up.

При цьому, випустили «велику українську рибу». Перераховувати не буду. Списки, наскільки відомо, готували в СБУ. Загалом, ініціатива правильна. Чому? Відповідь проста — всепоглинаюча незаконна онлайн-діяльність цілого ряду компаній і тотальна несплата податків", — каже експерт.

За його словами, допомагала маскувати платежі від азартних ігор просто схема.

«Міскодінг» — це встановлення банком коду торговця (MMC), що не відповідає справжньому виду діяльності бізнесу. Це й допомагало маскувати платежі від азартних ігор. Є ще інші схеми. Результат — втрати по 10 млрд грн щомісячно. Як наслідок, 90% ігорки — в «тіні».

Лише після того, як банки зрозуміли, що «загрались» з букмекерами, у грудні нарахування відразу збільшились. До прикладу, «Укргазбанк» — з 1,37 млн грн до 70−100 млн грн. І там ще «Коркорд банк», «Сенс Банк» (Альфа-Банк), «Айбокс банк» та інші.

Суми загального обігу просто вражають. Той же «Кордорд» — майже 12 млрд грн, «Альфа» — 2.39 млрд грн, «Укргазбанк» — 5.2 млрд грн, «АйбоксБанк» — 19.55 млрд грн.

Як наслідок, за попередніми підрахунками щомісячний обсяг фінансових операцій за кодом ММС 7995 — «Азартні ігри» має складати близько 8.5−10 млрд грн, а очікувана сума сплачених податків за останній звітний (місячний) період очікується на рівні 180−190 млн грн", — зазначає експерт .

Також Лємєнов зазначив, що станом на початок березня БЕБ та СБУ за процесуального керівництва прокуратури активізувались по розслідуванням щодо незаконного грального бізнесу.

«І є результати. Не думаю, що зараз так сильно хтось кришує гральний бізнес, як це було раніше», — вважає експерт.

Крім того, він підкреслив, що логіка санкцій — налякати тих учасників ринку, хто лишився, щоб вони справно платили податки, але взяти за мету вибити всіх, хто має російське коріння.

Нагадаємо, що серед 287 юридичних осіб, які потрапили під санкції РНБО, є три букмекерські компанії, що зареєстровані в Україні.

Серед зареєстрованих в Україні букмекерських компаній під санкції потрапили «Твоя беттінгова компанія» (1XBET), «Паріматч» (PARIMATCH), «Плей Фан Інвестмент» (ФАН СПОРТ). Останній анулювали ліцензію в грудні 2022 року.

Раніше комісія з регулювання азартних ігор та лотерей анулювала дві ліцензії ТОВ «Твоя беттингова компанія» на роботу бренду 1xBet у сфері організації та проведення азартних ігор.