Розвал рф: немає серйозних підстав говорити, що такі процеси почнуться зараз

Що стосується розвалу нинішньої російської держави, насправді немає таких серйозних підстав говорити про те, що такі процеси почнуться зараз.

Одна з версій розвалу російської федерації
Одна з версій розвалу російської федерації

Про це заявив доктор філософських наук і професор Острозької академії Петро Кралюк у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Хоча багато хто вважає, що нібито це (розвал рф, — ред.) все-таки має статися, і є різного роду пророцтва стосовно цього. Але якщо реально подивитися, то немає якихось реальних рухів у боротьбі за незалежність. Та сама Чечня є на чолі з Рамзаном Кадировим, яка є дуже вірною територією у складі російської федерації. І Кадиров навіть може претендувати на якусь високу посаду в російській владній ієрархії. До того ж треба враховувати, що з бюджету російської федерації йде фінансування тієї ж Чечні та багатьох інших територій саме за рахунок доходів від нафти. Інше питання, якщо ці доходи від продажу вуглеводнів й інші експортні постачання зменшаться (а вони, очевидно, будуть зменшуватися), тоді звичайно можуть виникнути якісь проблеми, незадоволення місцевих еліт, які не будуть отримувати таких коштів, які вони раніше отримували», — пояснив свою думку він.

У такому разі, можливо, деякі регіони, багаті на сировинні ресурси, почнуть порушувати питання про автономію та незалежність, вважає експерт.

«Наприклад, це може стосуватися Татарстану, хоча знову ж таки на сьогодні я не бачу, щоб там був якийсь рух за незалежність. Наприклад, Якутія — дуже багатий регіон. За рахунок Якутії годується федеральний бюджет», — додав професор.

«Треба враховувати, що свого часу справді було чимало таких рухів за незалежність росії в 90-х роках. Але з покращенням економічної ситуації ці рухи були зведені нанівець, у тому числі на Кубані», — додав Кралюк.