Закон 6013 знищить фермерські господарства — агроексперт

Закон 6013 загрожує розвитку фермерства в Україні та привиде до дестабілізації в країні.

Закон знищить фермерські господарства
Закон знищить фермерські господарства

Про це в коментарі заявив агроексперт, голова «Союзу українського селянства», експрезидент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич.

«Закон 6013 загрожує розвитку фермерства в Україні. Цим законом правовий статус суб’єкта господарювання фермерського господарства ліквідовується. Форма господарювання, яка законом про фермерське господарство визначена прогресивною та важливою, з точки зору розвитку для країни, ліквідовується. Тобто все те, що за час незалежності та понад 33 роки, в муках важко народжувалося, де є альтернатива тодішній колгоспно-райгоспній системі, буде знищено. Виходить, що через закон 6013 Україна ніколи не вступить до ЄС. До речі, в Євросоюзі понад 90% виробництва агропродукції — це фермерські господарства. А у нас додумалися до нового вектору, якого немає в світовій практиці. Тобто немає фермерських господарств, колгоспів, райгоспів, а це надзвичайно тривожно та небезпечно. Навіть дико. А тепер подивимося ширше. Зокрема, далеко не тільки фермерські господарства попадають під цей удар, а всі форми господарювання, які зареєстровані до дня прийняття цього закону. А це означає, що протягом 5 років всі вони не повинні перереєструватися. Крім того, вони мають бути зареєстровані на новій законодавчій базі. Однак форми господарювання були зареєстровані у різні етапи розвитку країни на діючій на той час базі. Тут виникає 1000 запитань, викликів та загроз для всіх форм господарювання», — каже експерт.

За його словами, економісти та відомі правники засвідчують, що закон 6013 спричинить дестабілізацію.

«Тобто це одна з найбільших можливих дестабілізацій в країні. Не варто наголошувати, що ми знаходимося у війні, біді та розрусі, з величезним спадом виробництва аграрної продукції, ринків та всього іншого. Ми проходимо дуже важку весну. Проте напередодні цієї весни додумалися внести цей законопроєкт, та 7 лютого за нього проголосувати. Не можу зрозуміти чим керувалися його автори та депутати, які натискали кнопки. Ми трансформуємо колгоспно-райгоспну систему з 90-х років і на сьогодні ще маємо цілий ряд проблем. Тобто цей закон може спричинити голод», — каже експерт.

І. Томич не виключає, що можливо, хтось розраховує, що користуючись цією бідою, прихопить мільйони гектарів землі.

«Чим все закінчиться, особисто для тих, хто збирається це зробити, не можу прогнозувати. Але це утопія. Вірю у здоровий глузд, що цей закон не буде прийнято», — резюмує І. Томич.