Ордер на арешт путіна: що це означає

Ордер на арешт путіна — це закономірний і невідворотний процес. Це момент істини юридичного закріплення на підставі норм міжнародного права для всього світу, для історії, для майбутніх поколінь факту злочинної діяльності російського керівництва, зокрема путіна, щодо України та українців.

Гаазький суд видав ордер на арешт путіна
Гаазький суд видав ордер на арешт путіна

Про це заявив Володимир Пилипенко, юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центра соціально-правових досліджень, телеканалу I-UA.tv.

«З юридичного боку ми розуміємо, що навряд чи буде реалізований цей орден на арешт при сучасних геополітичних умовах. Хіба що при зміні влади росії. Адже росія взагалі вийшла з Римського статуту, вона не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Проте це не звільняє, згідно з міжнародним правом, Міжнародний кримінальний суд від можливості притягти путіна до відповідальності, незважаючи на його імунітет як глави держави. Ордер може фізично бути не реалізований, заочно судити путіна не можна, але в будь-якому випадку це черговий великий крок до притягнення росіян до відповідальності за злочини проти України та нашого народу», — пояснив він.

Експерт звернув увагу на те, що у випадку масового насильницького викрадення українських дітей, через що і видано ордер на арешт, має місце насправді не воєнний злочин депортації, а злочин геноциду українського народу.

«Тому що в росії реалізовується спеціальний план, який курується путіним, Марією Львовою-Бєловою й іншими російськими топчиновниками, з викрадення українських дітей з України, з українського соціуму та їхня насильницька інтеграція в російське суспільство через протиправне позбавлення українського громадянства, через їхнє прийняття до громадянства росії, через їхнє усиновлення, через наступне російське перевиховання. Тобто це план, який реалізується на росії щодо українських дітей, є значно ширшим, ніж поняття злочину депортації. Ми повинні через владу, через громадянське суспільство, через Генеральну прокуратуру, яка теж розслідує такі факти саме як геноцид, зробити максимум для того, щоб ця справа була перекваліфікована на розслідування саме злочину геноциду», — вважає юрист.

володимир путін зараз стає «невиїзним», відтепер він не зможе їздити в країни, які ратифікували Римський статут. Вони зв'язані певними зобов’язаннями перед Міжнародним кримінальним судом, зазначив Пилипенко.

«Для історії він записав себе як міжнародний злочинець. Міжнародний кримінальний суд здійснює свої процедури відповідно до свого статуту, тобто відповідно до Міжнародного права. Отже, ми маємо юридично встановлені факти Прокурором, який говорить майбутнім поколінням, що путін є воєнним злочинцем», — додав він.

Нагадаємо, Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду в п’ятницю, 17 березня, видала ордери на арешт президента росії володимира путіна у зв’язку із ситуацією в Україні.