Візит Сі Цзіньпіна до рф: чи почне Китай грати в свою гру по війні в Україні

Захід закриє очі на те, що Китай може використати росію, як сированний придаток, але він не буде дивитися на те, щоб КНР починав грати в свою гру по війні в Україні з точки зору московських наративів.

Візит Сі Цзіньпіна до рф  є вкрай важливим
Візит Сі Цзіньпіна до рф  є вкрай важливим

Про це в коментарі заявив політичний експерт Ігор Чаленко.

«Візит Сі Цзіньпіна до рф є вкрай важливим. Оскількі від його рішень та результатів залежить подальша доля російської федерації, а також стосунки Заходу з офіційним Пекіном. Насправді, ми вже бачили негативну реакцію західних країн на той нібито мирний план, озвучений Сі Цзіньпінем на річницю повномаштабного вторгнення рф в Україну. Очевидно, що зараз в світі нікому не вигідно формування певної військово- політичної віссі, яка може сформуватися між Китаєм, Іраном та рф. Зараз основна мета світу не дати Пекіну вийти з позиції публічного нейтралітету щодо війни. Захід знає, що Китай приховано надає невелику підтримку в тому числі і військову для москви. Зокрема, є інформація про задіяння китайських компаній у постачанні гвинтівок до росії. Також ширилися чутки стосовно пошиття форми, використання артилерійських снарядів китайського виробницства. Залишається лише довести, що у відповідній діяльності була задіяна саме китайська влада. Тобто, що це не просто роблять китайські бізнесмени в якості власної ініциативи», — каже І. Чаленко.

За його словами, питання Китаю підв’язано сьогодні не лише до рф, а й до ескалації довкола острову Тайвань.

«Відповідно, виходячи з цих двох напрямків, зарах формується політика обмеження геополітичного потенціалу Китаю з боку Заходу. Відповідно, Сі Цзіньпінь, який втретє офіційно став лідером КНР, починає замислюватися, як він увійде до історії. Очевидно, що Сі Цзіньпінь ставить за мету формування двополярного світу, де Китай гратиме першу скрипку у противостоянні з США ті іншими країнами Заходу. Однак, присутній фактор теми коронавірусу, який нікуди не дівся. США натякають Китаю, що у разі неконструктивної політики з боку Пекину буде форсуватися питання стосовно Covid з Уханю. А це не просто медичні наслідки, це питання судових процесів, а також мільярдів, а можливо, трильйонів доларів відшкодування. Тобто в принципі сьогодні є важелі у Заходу для того, щоб тримати Китай в певних межах. Це не подобається Китаю, але протистояння продовжується», — каже експерт.

За його словами, в руслі візиту Сі Цзіньпіня до москви, очевидно, що окрім теми російської війни в Україні, будуть обговарюватися економічні питання. Зокрема, яким чином росія і далі буде інкорпоровуватися в енергетичний ринок Китаю.

«Зараз активно розвивається нафтопереробка Китаю за рахунок російської нафти. Це стотується і посточання газу з рф в Китай. Тому буде багато тем для спілкування. Захід закриє очі на те, що Китай може використати росію, як сированний придаток, але він не буде дивитися на те, щоб Китай починав грати в свою гру по війні в Україні з точки зору московських наративів. Це зараз нікому не потрібно. Китаю вже відправили відповідні месенджі. Тепер за результатами зустрічі путіна та Сі Цзіньпіня, подивимося на скільки вони були почуті. Не забуваємо про ордер МКС стовно путіна, якого офіційно підозрюють у воєних злочинах та викраданні людей. Звичано, не дивлячись на те, що Китай не ратифіковував Римський статут, все рівно ця тема підсилить спілкування путіна та Сі Цзіньпіня з цієї точки зору, що Китай, коли хоче бути на лідерських позиціях в світі, він не може реагувати на те, що в 123 країнах світу видано ордер на арешт лідера рф. За таких умов, це є певна протидія інтенсіфікації відносин між рф та КНР», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Сі Цзіньпін прилетів до росії, щоб зустрітися з міжнародним злочинцем путіним.