На війну йдуть або люди з переконаннями, які люблять цей край, або військові за куражем, — політолог

Ніхто не може повністю визначити, з якими саме мотивами йде людина воювати в Україну. Є чимало тих, для яких головне кураж. Хтось шукає якусь вигоду. Комусь важливі і кураж, і вигода.

Джонні Макінтайр
Джонні Макінтайр

Про це заявив політолог Володимир Воля в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«На українській війні іноземець багато не заробить, якщо зіставити ті гроші, які може іноземець отримати як винагороду за участь в лавах Збройних сил на території України. Тому сюди йдуть або люди з переконаннями, які люблять цей край, або військові за куражем. Серед них є чимало авантюристів, для яких превалюють якісь вигоди. І таких людей не завжди можна виявити та відсіяти. Тому ми бачимо окремі такі випадки. Від таких випадків ніхто не застрахований», — зазначив він.

Боєць «Інтернаціонального Легіону» з Америки дав інтерв’ю на червоній площі в москві. До того Джонні Макінтайр «Алабама» («Бама») воював в «Інтернаціональному Легіоні» та в «Карпатській Січі» майже від самого початку війни.

«Ми не знаємо, під впливом чого він говорив: чи справді він так думає, чи він зазнав великого психічного та фізичного тиску. Для російських спецслужб будь-який іноземець, який воює в лавах Збройних сил України, коли потрапляє в полон, стає унікальним інструментом для інформаційної війни. Тому я думаю, що на таких людей чинять шалений тиск для того, щоб вони сказали те, що потрібно», — пояснив експерт.

У матеріалах, які виходили на «Insider» та в інших агентствах, колишні однополчани змальовують «Баму» як психічно неврівноваженого та ненадійного хлопця, який потребує медичної консультації.

«Є певні хворобливі психічні стани, які не є однозначно проявленими. І ці стани починають проявлятися в конкретних умовах через якісь пускові механізми. Оці побутові речі психіка людини перетворює у величезні проблеми вселенського масштабу. Треба дивитися, якщо є психічна хвороба, як це все протікало, які спускові механізми, яка основа для проявів цих емоцій», — прокоментував Воля.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.