Україна має відновити службу зовнішньої розвідки для вивчення Китаю — експерт

Україна має відновити службу зовнішньої розвідки для вивчення Китаю, бо останні 30 років, через вузькозорість політиків в країні не було китаєзнавства.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«путін виступає в ролі прохача, який шукає захист у більш сильнішого. Адже Китай економічно та політично обігнав росію. Однак Китай вже не має того економічного росту, який був 5−10 років тому. Тим паче, що в ситуації з Тайванем, коли вільний світ починає висувати предсанкції, для нього це показник, що сировинні ресурси треба здобувати в росії. Крім того, Китаю потрібен вільний ринок в США та Західній Європі, а не Африці», — каже В. Шишкін.

За його словами, Україна має відновити службу зовнішньої розвідки для вивчення Китаю.

«Погано, що у нас давно не було посла в Китаї. Крім того, у нас немає дослідження Китаю. Хоча в радянському союзі був інститут дослідження США та Канади, Африки та Сходу. Зараз в Україні цього немає, тому це говорить про вузькозорість наших політиків останні 30 років. Тому у нас так погано на сьогодні вийшло з китаєзнавством», — каже Віктор Шишкін.

При цьому він підкреслив, що в США бачили зближення Китаю та рф. Саме тому запустити дискредитуючий фактор — матеріали розвідки про походження COVID-19.