Японія виділить 30 млн доларів на озброєння для України

Японія виділить 30 мільйонів доларів на постачання нелетального озброєння для України через трастовий фонд НАТО.

Про це повідомив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда в ході пресконференції у Києві.

За словами Кісіди, Японія також виділить 470 мільйонів доларів нової односторонньої грантової допомоги, яку буде використано для відновлення зруйнованої від російських бомбардувань інфраструктури.

«Японія надає широкий спектр допомоги на потреби України таких як розмінування, підтримка у сфері телерадіомовлення, освіти та зміцнення державного управління і також захист культурної спадщини. Ми продовжимо підтримувати Україну так, як тільки зможе Японія», — заявив Кісіда.

Підтримка України в політичних колах Японії

Відомо, що в уряді Японії за ініціативою депутатів від правлячої ліберально-демократичної партії і колишнього міністра оборони Іцунорі Онодера минулого місяця була сформована фракція однодумців, спрямована на сприяння експорту зброї до України.

На початку березня прем’єр-міністр Фуміо Кісіда закликав законодавців змінити правила експорту виготовленої в Японії зброї. Розширений військовий експорт «стане ключовим політичним інструментом для надання допомоги країнам, які зазнали агресії всупереч міжнародному праву», сказав Кісіда.

Очікується, що уряд і правляча коаліція почнуть дебати щодо експорту зброї після місцевих виборів у квітні.