Українські ідеологічні партії є ієрархічно структурованими, — експерт

В Україні зараз зареєстровано понад 360 політичних партій. Були різні партії за різним принципом побудови. Усі українські партії є та були ієрархічними. Це пов’язано з тим, що державні органи реєструють лише статути, в яких передбачені ієрархічне структурування партії. Тобто фактично відбувається зовнішнє управління за структурою цих організацій.

Олексій Якименко та Тарас Плахтій у програмі "Суспільні діалоги"
Олексій Якименко та Тарас Плахтій у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив незалежний дослідник політичних партій Тарас Плахтій у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Більшість українських партій створювалася трьома способами. Першим способом є створення та запуск партійно-політичних проектів. Власне створення таких проектів спричинило виникнення завченої пасивності або залежності політичної активності членів партії. Другий спосіб полягає в діленні чинних партій, які не мають централізованого фінансування, на кілька частин внутрішніх конфліктів серед лідерів партії. І третій спосіб полягав у цілеспрямованому створенні цих організацій для подальшого продажу та перепродажу», — розповів він.

За його словами, українські ідеологічні партії є ієрархічно структурованими, що надає їм такі якості, які не відповідають умовам зовнішнього середовища.

«Я так думаю, що буде багато спроб створити партії знизу, але вони не мають жодної перспективи. Тобто що зверху, що знизу вибудовується ієрархія. Коли середовище турбулентне, складне, невизначене, складне, проблемне, швидкозмінне, то це середовище потребує горизонтального структурування. Але вона не передбачена статутами українських партій», — зазначив експерт.

Плахтій повідомив, що продуктом діяльності українських політичних партій є перемога на виборах. Водночас основним продуктом діяльності цих організацій в найбільш абстрактному вимірі мав би бути керівний вплив.