Ситуація з фермерськими господарствами напередодні посівної невтішна — експерт

Ситуація з фермерськими господарствами напередодні посівної дуже невтішна. Однак Україна буде з хлібом.

Ситуація з фермерськими господарствами напередодні посівної невтішна
Ситуація з фермерськими господарствами напередодні посівної невтішна

Про це в коментарі i-ua.tv заявив аграрій Михайло Апостол.

«Ситуація з фермерськими господарствами напередодні посівної дуже невтішна. Також ситуація була складна після збирання врожаю восени. Перша причина — ціни, друга причина — логістика, третя — кошти. Дуже мало господарств мають запаси та можуть нормально провести посівну. Як буде проходити посівна без державних програм, без дешевого кредиту, важко сказати. Якщо і відбудуться посіви, то це буде відбуватися, як 20 років назад без добрива та дотримання технологій. Звичайно це негативно вплине на врожай. Тому не слід очікувати врожаю, який був до 2022 року. Адже зараз ніхто повністю не виконує технології. Позитивно вплинути на врожай можуть добрі погодні умови. Проте, якщо не додати певну кількість мінеральних добрив, засобів захисту, не провести це вчасно, то буде важко досягти врожаю, який був кілька років тому», — каже експерт.

Він зазначає, що сьогодні важко всім агровиробникам. Зокрема, через те, що треба провести розмінування на 13% всієї землі.

«Цей букет проблем доведеться вирішувати не один рік. Просто хтось з фермерів може взяти кредит чи попасти під гранти, а хтось буде виживати. Адже ситуація по всій країні з аграріями різна. Ще раз наголошую так як було до війни сьогодні не може бути- каже експерт.

За його словами, найголовніші виклики після війни — вдало розмінувати поля та налагодити логістику.

«Українські аграрії не перший раз потрапляють у важку ситуацію. Важка ситуація була і в 2008 і 2010 році. Для того, щоб у аграріїв стабілізувалася ситуація, потрібно, щоб у аграріїв не відбувалися бойові дії, щоб розмінувати поля, а також, щоб були інвестиції та оборотні кошти. Також до викликів варто віднести продаж продуктів та ціни. Про ці проблеми ми говоримо майже рік. Але Україна залишиться аграрною, бо в нас є чорноземи. Головне завдання після війни — розмінування і інвестиції. Проте з Хлібом ми будемо завжди. Експорт буде, бо світ хоче їсти», — резюмує М. Апостол.