Сергій Доротич: У сучасному світі ми повинні боротися за інвестиційну привабливість

З 1 січня 2024 року в Україні може зʼявитися новий податок — акциз на солодку газовану воду. Два законопроєкти щодо його введення подали на початку березня 78 нардепів від «Слуги народу» та «Голосу».

В Україні планують запровадити акциз на солодку воду
В Україні планують запровадити акциз на солодку воду

Проєкти законів прокоментував підприємець, волонтер і лідер руху Save ФОП Сергій Доротич телеканалу I-UA.tv.

«Я негативно ставлюся до запровадження будь-яких нових податків і до збільшення наявних. Я вважаю, що ця гонитва та ця істерія в будь-який спосіб наповнити бюджет невиправдана та несе дуже великі ризики. Будь-яке збільшення податків — це в першу чергу підвищення роздрібних цін, які нищівно вдарять по гаманцях українців. У другу чергу це зменшення промислових обсягів, зменшення робочих місць. Це все пов'язані речі. Якщо запроваджуються якісь додаткові витрати (а податки — це додаткові витрати на той чи інший товар), то товар стає дорожчим в ціні, його менше купують, треба менше робочих місць, іде скорочення виробничих потужностей, економія ресурсів для того, щоб все-таки ціна була конкурентною. Суцільно негативні процеси. Це абсолютно неправильний і хибний шлях», — пояснив він.

Розумний і мудрий господар, на його думку, спершу думає, як економити, як, зібравши ресурси, найраціональніше використати їх для того, щоб суспільство процвітало.

«Ніхто не думає стратегічно і ніхто не розглядає з різних сторін проблему. А зводиться це все до банального — аби просто вкрасти гроші. Треба, щоб бюджет був великий, щоб можна було легше з нього красти. Що більше бюджет, то менше помітно яйця по 17 грн, яблука по 51 грн», — обурився підприємець.

Лідер руху Save ФОП вважає, що наразі така територія як Україна є неприйнятною не тільки для підприємців, а вже навіть не цікавить більшість українців.

«Вони не бачать тут своїх перспектив. Усі ці підвищення податків працюють на знищення держави України як такої. Бо в сучасному світі ми повинні боротися за інвестиційну привабливість. Ми повинні боротися як за інвестиції, так і за споживачів. Це наслідки такої недолугої, у тому числі й податкової, політики нашої влади, яка, я вважаю, працює виключно на руку москви й хоче знищили все українське, у тому числі податками, додатковими регуляціями, корупцією, штрафами й усіма негативними тенденціями, що відбуваються в країні», — підкреслив він.

Податок вирішили впроваджувати, щоб зменшити споживання солодких газованих напоїв, бо вони збільшують ризик появи цукрового діабету. Ці напої пʼє половина дітей і 40% дорослих країни, підрахували в Pro-Consulting. Введення акцизу має зменшити споживання солодких газованих напоїв на 21%, йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

«Якщо в людини є якась звичка, у тому числі залежність від цукру, то побороти це підвищенням акцизу майже неможливо. Із залежністю борються в інший спосіб — шляхом довготривалої агітації. Тому що в людини спрацьовують інші запобіжники, коли їй щось забороняють. Людина все одно це робить. Навпаки цей продукт може стати якоюсь мірою елітним, престижним», — зазначив експерт.

За його словами, боротися з цукровим діабетом треба шляхом розвитку, а не знищення медицини.

«Бізнес буде згортати відповідні потужності, якщо буде падати попит. Це така постійна гра на випередження, від якої страждають українці, страждає українська держава», — додав Доротич.