Іспити для отримання громадянства України: логічні нововведення та елемент популяризації

Цього тижня Верховна Рада ухвалила закон про іспити для отримання громадянства України. Законодавчий акт зобов’язує осіб, які хочуть отримати українське громадянство, складати іспити з основ Конституції України, історії України, а також на рівень володіння державною мовою.

Рада ухвалила закон про іспити для отримання громадянства України
Рада ухвалила закон про іспити для отримання громадянства України

Про це народний депутат із парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі.

Володимир Пилипенко, юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центра соціально-правових досліджень, прокоментував нововведення телеканалу I-UA.tv.

«Громадянство України потрібно цінувати, ним не можна розкидатися. Тому що українцем бути гордо, й те, що зараз українці роблять для Європи, для всього світу, дуже важливо. Цей закон, який був прийнятий, якраз посилює статус нашого громадянства. Я переконаний, що здача іспитів на історію України, української мови — це правильні, необхідні та логічні нововведення для того, щоб у майбутньому ті, хто хоче отримати громадянство, розуміли, що вони отримують не просто паспорт, який дає їм певні можливості, вони отримують статус українця, представника українського народу, який сьогодні намагається знищити росію», — сказав він.

Окрім цього, юрист зазначив, що це необхідний елемент для популяризації державної мови в самій Україні.

«Більше того кожен українець, який себе поважає, апріорі повинен володіти українською мовою. Українська мова — це теж статутна річ», — підкреслив Пилипенко.

Також правознавець, фахівець з Конституційного права Микола Сірий відмітив, що такий крок важливий для подальшого розвитку нашого суспільства.

«З цим політичним кроком слід цілком погодитися. Цей закон правильний, цей закон конституційний і виправданий як по часу, так і по змісту. Безперечно коли держава робить наголос на своїй індивідуальності, коли держава вводить регулятори, які спрямовані на підвищення ідентифікації суспільства, його індивідуалізації, тобто відмінності від інших суспільств, це посилює суспільство. Такі кроки спрямовані на об'єднання суспільства», — додав він.

За його словами, такий акцент призведе й до певних внутрішньодержавних тенденцій.

«Тобто якщо обов'язкові знання мови, Конституції, історії для кожного, хто хотів би приєднатися до нашого суспільства, абсолютно логічно, що ті, хто сьогодні вже є членами українського суспільства, також мають підтягуватися до цих стандартів. Сам цей факт, я думаю, буде досить серйозним стимулом і для внутрішніх процесів», — наголосив експерт.

Сірий вважає, що бажання набути громадянство в першу чергу пов'язано з якістю життя.

«Якщо соціально-економічний чинник, якість життя, рівень безпеки в Україні буде збільшуватися, покращуватися, то це і буде визначати основні тренди з бажанням набути українське громадянство», — підсумував правознавець.