Нейросітка полегшила технічні моменти написання твору, — Пильгун

Праця письменника полегшилася. Тобто нейросітка полегшила технічні моменти написання твору. Інша справа, що цей набір тексту все одно письменник коректує.

Нейросітка полегшила технічні моменти написання твору, — Пильгун
Нейросітка полегшила технічні моменти написання твору, — Пильгун

Про це заявив голова профспілки працівників соціальних установ і ГО Валерій Пильгун у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Нейросітка дає лише чорновий варіант сирий, але він наскільки досконалий, що деякі письменники за рахунок того, що вони перебувають у такому творчому шоку від цього, кричать, що інтелект може їх замінити. Це невпевненість у своїх професійних навичках і в рівні своєї креативності. Не можна порівнювати креативність, вигадку цієї нейросітки та те, на що здатний людський мозок», — зазначив він.

Якщо письменники будуть масово використовувати штучний інтелект для написання своїх творів, кількість робочих місць не зменшиться, вона навпаки має зрости, вважає експерт.

«Людей, яким доступна нейросітка, багато. А відповідно, маючи такого помічника, більшість людей може застосовувати його. Таким чином можна підняти свій професійний рівень і збільшити конкуренцію, збільшити надання товарів чи послуг на ринку. Це і є природна конкуренція», — додав Пильгун.

Головне, за його словами, не боятися нейросітку, а використовувати її на рівні побуту.

«Це насправді нас пришвидшить, ми станемо більш мобільними. Користування нейросіткою має стати такою буденною річчю. Раніше, коли не було нейросіток, ми читали художні чи документальні твори, книжки, а потім у розмові з іншою людиною наводили ці факти. Ми ж не попереджаємо про те, що цю інформацію запозичили, ми її чомусь запам'ятали та наводимо цей аргумент у бесіді. Чому в сучасному світі ми маємо ставити посилання на нейросітку? Якщо людина не вважає за потрібне, то вона приховує цей факт. Це лише підтверджує мою гіпотезу, що сучасний світ складний, а кількість інструментарію збільшилася. Тобто нейросітку треба використовувати як такий самий інструмент, як до цього була книга чи папір з олівцем. Це лише інструмент. Його використання можна подавати по-різному. Моя позиція, що його треба подавати з позитивної точки зору», — підсумував голова профспілки.

Нагадаємо, у видавництві «Ранок» вийшла перша українська книжка, написана штучним інтелектом. Текст до 16-сторінкової книги написала дитяча письменниця Мар’яна Горянська за допомоги ChatGPT. Ілюстрації створив Midjourney.