У ПАР шукають шляхи, щоб не виконувати ордер на арешт путіна

Уряд Південно-Африканської Республіки звернувся за юридичною консультацією щодо того, як країні реагувати на ордер Міжнародного кримінального суду щодо арешту російського президента в. путіна в разі, якщо той вирішить взяти участь у саміті БРІКС (групи найбільших за площею і населенням держав, що розвиваються) у серпні 2023 року.

При цьому, за даними двох представників дипломатичного відомства ПАР, їхня країна навряд чи планує арештовувати когось із президентів інших держав. Співрозмовники видання уточнили, що уряд і правляча політична партія наразі розглядають усі варіанти, щоб не виконувати ордер МКС стосовно путіна.

Міністерка міжнародних відносин і співробітництва Південної Африки Наледі Пандор заявила в п’ятницю, що уряд ще очікує оновленого юридичного висновку з цього питання.

«Ми стурбовані становищем населення України. Те, що ми хотіли б зробити, це мати можливість продовжувати взаємодію з обома країнами для підштовхування їх до миру», — додала вона.

У Bloomberg уточнили, що ПАР підписала та ратифікувала Римський статут, на основі якого було засновано Міжнародний кримінальний суд, тому на країну можуть поширюватися зобов’язання щодо виконання його рішень.

Водночас, Південно-Африканська Республіка дотримується нейтральної позиції у питанні війни рф проти України.

Видання також нагадало, що в 2015 році ПАР відмовилася виконувати ордер МКС на арешт колишнього президента Судану Омара аль-Башира, коли той приїздив на територію держави. У 2016-му президент Південної Африки пропонував вийти з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду, однак цей план не було реалізовано.

Як пишуть пропагандистські ЗМІ, у Кремлі ще не вирішили, чи відвідає путін африканську країну для участі в засіданні БРІКС.