Об’єднання православних церков в єдину помісну церкву з греко-католиками реальне — експерт

В Україні є перспективи щодо об’єднання православних церков в єдину помісну церкву разом з греко-католиками.

Об'єднання православних церков в єдину помісну церкву з греко-католиками
Об'єднання православних церков в єдину помісну церкву з греко-католиками

Про це в коментарі i-ua.tv заявив доктор філософських наук і професор Острозької академії Петро Кралюк.

«Є така перспектива. Для цього потрібна воля священнослужителів та відповідна підтримка мирян. Певні процеси уже відбуваються, адже і в середовищі мп є незначна кількість людей, які б хотіли порозуміння з ПЦУ. Не все просто с греко-католиками. Там також є певна конфронтація з мп та ПЦУ. Тобто дистанціювання від цих церков. Проте це традиційні церкви для України, тому було б бажано, щоб між ними відбувалося зближення. Можливо, в якійсь перспективі відбудеться об’єднання», — каже П. Кралюк.

За його словами, вже є певні моменти співпраці. Наприклад, питання календаря.

«Зокрема в ПЦУ зробили заяви про дозвіл переходу на Новоюліанський календар, який близький до Григоріанського календаря. Потім відповідну заяву зробили греко-католики. Якби в середовищі цих церков виникло б міжцерковне об’єднання, яке б ініціювало таке б зближення, то з часом процес пішов би. Проте це займе не один рік. Адже є багато проблем та підводного каміння із закордонними впливами. Зрозуміло, що на упц мп впливає росія, на греко-католиків впливає Рим, який має свої інтереси. А на ПЦУ впливає Вселенський патріархат. Однак у віруючих українців є власні інтереси, тому представникам церков треба знаходити спільну мову та порозуміння», — резюмує експерт.

Читайте також


За час повномасштабної війни комунальні тарифи в Україні зросли на 20% - Андрій Павловський

Не дивлячись на обіцянки президента В. Зеленського, не підвищувати тарифи, за даними Держстата, за рік в Україні комуналка подорожчала на 12,7%. Чи варто чекати чергового підвищення ціни на електроенергію, газ, водопостачання та як захистити права громадянам, чиє житло зазнало руйнування, журналісти запитали в експерта з соціальних питань Андрія Павловського.

Рекомендовані публікації