Голомша: «Корупція сьогодні в оборонній сфері — це неприпустиме зло»

Тема прав військовослужбовців стосується загалом військової юстиції. Скоріше за все недорозуміння блокує реформу військової юстиції в Україні.

Микола Голомша в програмі "Суспільні діалоги"
Микола Голомша в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«2014 року при Рибошапці були ліквідовані військові прокуратури. Я вважаю, це щонайменше рокова помилка Генерального прокурора, не кажучи про жорсткіший висновок з цього приводу. Тому що військова прокуратура та середовище — це дуже важливо. У цьому випадку, я вважаю, потрібна військова прокуратура, військові суди, військова поліція, тому що корупція сьогодні в оборонній сфері — це неприпустиме зло. Це треба негайно робити, запускати. Але найголовніше — має бути поширена практика формування корпусу військових адвокатів», — зазначив він.

Експерт вважає, що військовослужбовець — це незахищена верства населення, яка в силу свого стану, статусу, статуту підневільна.

«Ми ні в якій мірі не маємо бажання сьогодні похитнути військову дисципліну, порядок і навіть ті зміни, які вносяться, бо напевно командування має своє бачення. Але я б застеріг від копіювання російської федерації. Кожен генерал, кожен офіцер, який сьогодні на війні, повинен усіма фібрами своєї душі прожити кожним військовослужбовцем, не давати можливості гинути. Я хотів би звернути увагу та психологію всіх генералітетів офіцерського складу до скаутських організацій, які дорожать кожним бійцем. Вони проходять школу виживання, ця школа виживання дає людині шанс, можливість. Звісно за дезертирство, за порушення дисципліни, невиконання наказів треба карати», — наголосив ексзаступник Генпрокурора.

На його переконання, в Україні необхідно посилити уваги до збереження життя кожного солдата.

«Треба віддати належне, що наші Збройні Сили з Головнокомандувачем, з усім командуванням діють досить прогресивно відповідно до нашого ворога. Вони зовсім іншу мають методику, і на превелике щастя, у нас гине в рази менше людей», — додав Голомша.