Правова свідомість людей на дуже низькому рівні, — експерт

Дійсно правова свідомість людей на дуже низькому рівні, тому що радянська свідомість ще повністю не вийшла з голів українців.

Микола Голомша та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Микола Голомша та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Ми повинні згадати, що ми живемо в демократичній, правовій державі, і знання своїх конституційних прав, знання статуту Збройних Сил — це основна та першочергова робота й завдання як бійців, так і відповідних відповідальних військовослужбовців і офіцерів, які повинні постійно вчитися. Потрібна військова поліція, потрібна оперативно-розшукова діяльність, потрібні анонімні канали інформування, які будуть давати можливість працювати військовій поліції, виявляти та присікати злочини», — запевнив він.

На його думку, потрібно залучати громадськість для того, щоб у світі чули Україну, тому що чують не владу, а народ, громадські об'єднання.

«Я хотів би звернути увагу відповідних громадських об'єднань. Вони повинні зібратися на конференції, на тій конференції мали б обговорити стан справ компетентно із залученням Міноборони, представників уряду, поставити на порядок денний проблемні питання та виступити із законотворчими ініціативами», — зазначив експерт.

Він вважає, що сьогодні українці повинні перемогти ворога, а тоді вже думати про вибори та політтехнології.

«Ми повинні сьогодні підбирати кращих, ми повинні сьогодні доручати людям, які мають досвід. Мірилом професійності має бути біографія людини. Я бачу дуже великі потуги з боку Служби безпеки, великий респект у виявленні злочинів, навіть у роботі щодо колаборантів, московських попів. Таке ж з боку Генеральної прокуратури. Але цього мало. Має бути системна робота, тому що кожен військовослужбовець має родину, і вона розповідає, чи змінилося, чи ні. … Військовослужбовці завоювали кров'ю і пільги, і повагу, і мають завоювати відповідні соціальні гарантії», — підсумував Голомша.