Носіння форми не військовими треба контролювати — перший Генпрокурор України

Народ і армія мають бути єдиними. Однак носіння форми не військовими треба контролювати.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив перший Генпрокурор України, добробатівець, Суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін.

«Суспільство не повинно спати та ділитися на сегменти. У нас багато людей не хочуть нічого знати про команди Зеленського, політичні партії, і самі себе заспокоюють індиферентністю до всього іншого, крім вузького сегменту. Однак відео, де на Київщині побили військового, яке масово почали розповсюджувати — це вже позитивно. Люди хочуть розібратися, хто і чому побив військового. Тобто суспільство хоче отримати додаткову інформацію для того, щоб зробити правильний висновок. Це свідчить, що суспільство не впаде у стагнацію. Хоча напад на людину в формі — це негативне явище. Проте ми не знаємо, що було причиною конфлікту, і хто насправді побив військового. Для того, щоб зробити правильний висновок, треба мати фактаж», — каже експерт.

За його словами, в тому що не тільки військові та ТРО можуть використовувати форму, є і провина влада, яка це не унормувала.

«Влада розформувала 35 батальйонів ТРО, замість того, щоб все це переоснастити та переобладнати. Найлегший шлях розігнати, а що потім? Коли в Ржищеві в будинок влучив шахід виникає питання, чому там не було протиракетної оборони? Багато людей загинуло. Хоча ми можемо збивати шахіди засобами вогневого враження часів Другої світової війни. Тому влада має вдумливо все унормовувати. А наше суспільство повинно проявити певну ініціативу», — каже експерт.

За його словами, контроль за діяльністю влади, який пов'язаний з носінням форми людьми, які вже не можуть через каліцтва захищати країну, мають контролювати громадяни.

«Під час захисту Київщини від москалів народ і армія були єдиними. Народ став на захист батьківщини, а армія це складова частина народу. Тому ношення форми має бути ідентифіковане. Тобто, якщо людина військовослужбовець, то у нього мають бути всі ці ознаки. Всі, хто в ТРО, мають носити розпізнавальні знаки, що це тероборона. А ось носіння форми іншими людьми треба контролювати. Зокрема, треба встановлювати порядок перевірок на якій підставі людина носить форму. Хоча у нас є квазі форма. Але, якщо людина без ноги у формі стоїть с простягнутою рукою, то треба перевірити, можливо дійсно вона від під Іловайськом, Ізюмом чи Бахмутом втратив кінцівки. Тоді в цьому плані винно суспільство та держава, які це допустили», — резюмує В. Шишкін.