Ідентифіковано окупанта, який наказав бомбардувати драмтеатр у Маріуполі

Українська команда «Кібер Спротив» та міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm опублікували листування та дані російського воєнного злочинця, командира військової частини 75387 960-го штурмового авіаційного полку рф, полковника Сергія Атрощенко.

Сергій Атрощенко
Сергій Атрощенко

Його авіаполк якого дислокується на аеродромі на околицях міста Приморсько-Ахтарськ (Краснодарський краю рф, берег Азовського моря).

Як стверджує радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, саме він віддавав накази та контролював знищення Маріуполя, до якого днями навідався російський диктатор володимир путін.

«Вбивцю маріупольців номер один встановлено. Того, хто надавав накази та контролював бомбардування драмтеатру, пологового будинку та дитячої лікарні. З перших тижнів нами встановлено, що літаки, що бомбардували Маріуполь злітали з аеродрому Приморсько-Ахтарськ», — пише Андрющенко.

В InformNapalm з’ясували, що 41-річний командир полку Сергій Атрощенко народився в Овручі (Житомирська область), потім живу у російському Липецьку, Воронежі, служив і був прописаний в тимчасово окупованому Криму. Вони встановили його телефон і поштові адреси — +79186505185, [email protected], [email protected].

За інформацією розслідувачів, наразі Атрощенко живе на зйомній квартиру на вулиці Мира, 151 (квартира 2) в Приморсько-Ахтарську. Адресу встановили завдяки документам про вакцинацію від COVID-19.

«До слова, це елітний будинок розташований в 350 метрах від набережної. … До місця служби, аеродрому дислокації 960-го штурмового авіаційного полку також доволі недалеко, близько 5 км», — зазначають в InformNapalm.

Крім адреси, вдалося встановити і рівень заробітку російського вбивці. Завдяки отриманню доступу до особистого кабінету Атрощенко на офіційному порталі Міністерства обороны рф, стало відомо, що з лютого 2022 по січень 2023 року Атрошенко отримував щомісяця від 180 до 370 тисяч рублів. Оклад за березень 2022 року, коли ударів було завдано по драмтеатру, пологовому, дитячій лікарні на іншим цивільним об’єктам в Маріуполі, злочинець отримав майже 211 тисяч рублів.

Завдяки отриманню доступу до поштових скриньок командира, розслідувачам також вдалося дістатися внутрішньої інформації полку, яку наразі не оприлюднюють. Це різні деталізовані списки пілотів, відомості, службові характеристики офіцерів, довідки, теоретичні та практичні розрахунки, — матеріали, які можуть бути цікаві для розвідки.

За інформацією InformNapalm наразі матеріали щодо Атрощенко та його підлеглих передані для оформлення ордера від Міжнародного кримінального суду.