путін планує їхати до Туреччини: чи затримають його там, розповів експерт

Країни, які запрошують до себе президента рф в. путіна, розуміють, що до нього не будуть застосовувати норми Римського статуту.

путін планує їхати до Туреччини
путін планує їхати до Туреччини

Про це в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

«Тим більше, що Туреччина його не підписувала. Тому очевидно, що зустріч путіна та Ердогана відбудеться. Ця зустріч анонсована турецькою стороною, однак підтвердження участі путіна в цьому заході на даний момент немає. Хоча Туреччина зацікавлена в особистих контактах між путіним та Ердоганом. Попереду вибори, тому Ердоган хоче зберігати свою унікальну пропозицію для рф, в якості торгового хабу. Його можна використовувати, як для непідсанкційних товарів. Туреччина розглядає себе як партнер росії на Кавказі та в Чорному морі. Тому хоче зберігати належний рівень діалогу між Ердоганом та путіним. Таким чином буде зберігатися переговорна позиція, бо Туреччина бачить себе одним з миротворців у війні в Україні. Тому для них важливо, щоб рівень комунікацій між першими особами держави зберігався і далі. Тому путіна ніхто не буде арештовувати. Навпаки, якщо такий візит відбудеться, то Туреччина й рф його обставлять, як значний дипломатичний успіх один одного. Натомість для України це виклик», — каже експерт.

Він підкреслив, що рф та Туреччиною є конкурентні відносини. В багатьох позиціях вони конкурують в тому числі і в Україні та на Кавказі.

" Для України важливо, щоб Туреччина, якомога більше занурювалася у санкційні механізми Заходу стосовно рф. Коли ж путіна запрошують на міжнародні форуми і він виїжджає в іншу країну, то це свідчить про намагання розірвати коло санкційних механізмів та ізоляції. Звичайно, що це не в інтересах України. Можна скільки завгодно тиснути на Ердогана, але варто усвідомлювати, що Туреччина має свої інтереси. Вона заробляє на всіх проблемах сусідів. Хоча в останній час Анкара проявляє більше інтересу в участі спільного тиску на рф. Він перекриває протоки для військових кораблів рф, товарів подвійного призначення, також не дає можливості використовувати свої компанії для трансакцій підсанкційних товарів і намагається не брати участі у сумнівних операціях, пов’язаних з санкціями. Певний прогрес є. Однак позиція Ердогана, щодо путіна шкодить повній ізоляції та ембарго рф", — каже експерт.

Він підкреслив, що Туреччина піде на візит путіна до Анкари і ніякі ордери Міжнародного кримінального суду на це не вплинуть.