Напій «Буча Комбуча» та редиска «Азовсталь»: чи доречно використовувати в рекламі тематику ЗСУ та оборони України

З початком великої війни багато брендів почали використовувати у своїй рекламі патріотичні вислови та назви. Кандидатка юридичних наук і журналістка Манана Абашидзе розповіла в коментарі телеканалу I-UA.tv про моральний і законодавчий бік цієї проблеми.

Напій "Буча Комбуча"
Напій "Буча Комбуча"

На українському ринку з'явилися напої «Буча Комбуча» та «Герої не вмирають», колготи з написом «ЗСУ», редиски «Азовсталь», ковбаса «ЗСУ», лимонад «Чорнобаївка» тощо.

«Горе-маркетологи та недобросовісні виробники вирішили, що можуть наживатись на війні. Виробники відверто зловживають темою війни, і тим самим порушують законодавство України. Закон України „Про рекламу“ забороняє розміщувати рекламу, що може завдати шкоди особам, державі чи суспільству. В Українському національному офісі інтелектуальної власності та інновацій зазначають, що „спекуляція на символах війни є неприпустимою, а їх використання у маркетингових стратегіях брендів може сприйматись суспільством як комерціалізація“, я б додала — болю українців!», — пояснила вона.

Приклади використання тематику ЗСУ та оборони України
Приклади використання тематику ЗСУ та оборони України

За її словами, щоб припинити нешанобливе ставлення представників бізнесу до теми національної оборони, у Верховній Раді з'явився проєкт закону № 9128. У разі прийняття законопроєкту, у комерційних цілях буде заборонено використовувати такі назви:

  • ті, що відтворюють повністю чи частково назви подій, пов’язаних зі здійсненням заходів з національної безпеки та оборони, відсічі й стримування російської збройної агресії;
  • відтворюють назви населених пунктів та місцевостей, що асоціюються з українським спротивом, крім випадків використання таких назв до 24 лютого 2022 року;
  • містять згадування бойових дій та військових операцій, найменування виробників, назв типів і видів озброєння;
  • відтворюють назви родів військ, військових підрозділів Збройних Сил України;
  • відтворюють привітання, які визначені законодавством як офіційні для Збройних Сил України, інших створених відповідно до законів України військових формувань.

«Але є ще і моральний бік цієї проблеми. Ті, хто вважає що „продається все“, мавпують російську політику. Це на болотах немає нічого святого, навіть життя людей не цінять. Наприклад, „тушонку“ назвали „Герой росії“, макарони „руський солдат“ тощо. То чому українці, критикуючи менталітет московитів, повторюють їх потворство в точності?», — підкреслила Абашидзе.