Будується нова вісь — Китай, Іран і російська федерація, — Чаленко

Заяву Китаю про поглиблення співпраці з російською федерацією можна трактувати як інтенсифікацію військового співробітництва двох країн.

Будується нова вісь — Китай, Іран і російська федерація, — Чаленко

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Ми бачили нещодавно заяву росії та КНР після візиту Сі Цзіньпіня до Москви, де вони прописали, що не створюють військово-політичний союз. Але виходячи з тих дій, які зараз відбуваються, тієї інтенсифікації комунікацій між двома арміями, очевидно, що таке поглиблення співпраці відбувається», — зазначив він.

Нещодавно відбулися навчання в Оманській затоці, де брали участь сили російської федерації, Китаю та Ірану.

«Ми розуміємо, що будується така нова вісь — Китай, Іран і російська федерація. Очевидно, що Китай зараз спробує від співпраці з росією отримати для себе максимум можливого. Питання в досвіді, бо все-таки останнє десятиліття саме армія росії брала участь у локальних або регіональних конфліктах, спецопераціях. КНР зараз хоче від цієї співпраці взяти досвід, можливо, для майбутньої Тайванської операції. І знову ж таки Китай і росія посідають третю та другу сходинки відповідно в рейтингу Global Firepower. Хоча армія Китаю налічує понад 2 млн людей, тобто за низкою показників вона вже давно випередила росію. І зрозуміло, що відбувається протистояння з першим номером рейтингу Global Firepower, зі Сполученими Штатами Америки. Тобто ми бачимо, що це черговий крок поділу світу на двополярний», — вважає експерт.

За його словами, певні обмеження щодо Китаю можуть бути з боку Заходу, але КНР не робить однозначних заяв.

«Тобто з дипломатичної мови КНР не переходить червоної межі. Фактично Китай демонструє політику подвійних стандартів, бо, з одного боку, він постійно говорить про мир, є постійним членом Радбезу ООН, але, з іншого боку, ми розуміємо, що зараз такі кроки є фактично підтримкою російського агресора», — додав Чаленко.

Нагадаємо, у Міноборони КНР заявили, що Китай з росією «поглиблюватимуть військову довіру та спільно захищатимуть міжнародну справедливість». «Китайські військові готові співпрацювати з російськими, аби посилити стратегічну комунікацію та координацію», — заявив речник відомства Кефей.

Рекомендовані публікації