Повістки в месенджерах і на вулиці: експерт розповів про законність вручення

У Верховній Раді розглядають можливість вручення повісток військовозобов’язаним онлайн у месенджерах. Про це 29 березня повідомив член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Повістки в месенджерах і на вулиці: експерт розповів про законність вручення

Можливі нововведення прокоментував юрист Харківської правозахисної групи Сергій Пройдак журналістам телеканалу I-UA.tv.

«На сьогодні це незаконно, оскільки ні порядком, ні Законом „Про військовий обов'язок і військову службу“ це не передбачено. Але було прийнято Кабінетом міністрів України постанову № 1487 від 30 грудня 2022 року „Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів“. У ньому трохи більше врегульовано це питання. Проте все одно електронні повістки, пересилання їх суб'єктам (військовозобов'язаним, резервістам) цей порядок не передбачає», — пояснив він.

В Україні запустити видачу повісток через месенджери технічно неможливо. Принаймні, цього року. Про це заявив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров.

Окрім цього, тривають суперечки щодо видачі повісток у порталі «Дія».

«Це також не врегульовано. Є відповідний порядок отримання та видачі повістки, яким не передбачено електронної повістки. Якщо навіть щось і прийде, наразі можна на це не реагувати», — додав експерт.

Якщо забирають силоміць і без згоди відвозять у військовий комісаріат — це незаконно, зазначив юрист.

«Це порушення нашого основного закону, де в першій статті написано „право на свободу“. Також це порушення Європейської конвенції з прав людини, де є стаття про право на свободу. Це основоположні закони, на підставі яких уже складаються інші нормативно-правові акти, згідно з якими діють представники військових територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки й поліція. Це обмеження свободи. Для кожного обмеження свободи повинна бути передбачена законом підстава», — підкреслив він.

З березня 2022 року затверджено порядок ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Наразі в Україні планується оприлюднювати особисті дані чоловіків, які ухиляються від мобілізації.

«Буде Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів і також реєстр осіб, які ухиляються від мобілізації. Це все ще тільки розробляється. Постанова Кабінету міністрів № 1487 від 30 грудня 2022 року уточнила повноваження військових комісаріатів, і в ній є відсилки на реєстр. Він буде брати дані з інших державних реєстрів. Усе буде об'єднано в один реєстр. Уже не потрібно буде звертатися у військкомат для того, щоб повідомити про зміну місця проживання. Як повідомляють, робиться це для полегшення життя людей. А насправді це посилення контролю. Реєстр створюється для того, щоб були виконані вимоги Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України, де є відповідальність за ухилення від призову. Якщо буде порушення статей Кримінального кодексу, автоматично після рішення суду особу буде внесено в реєстр. Наразі триває розробка процедури, бо в нас є стаття, але немає механізму її виконання», — повідомив Пройдак.

Згідно з постановою Кабінету міністрів № 1487 від 30 грудня 2022 року збільшився перелік військових комісаріатів, які можуть вручити повістку.

«Раніше можна було видавати повістки за місцем реєстрації. У всіх інших випадках це було незаконно. А наразі ще додалися підстави: персонально-якісний (за місцем реєстрації), персонально-первинний (за фактичним місцем проживання) і персональний (за місцем роботи) обліки. Наразі є три підстави, за якими військкомат може видати повістку», — зазначив фахівець.

Правозахисник вважає, що в Україні потрібно вдосконалювати мобілізаційні заходи.

«Потрібно все уточнювати, бо ситуації є різні, а повістки видають особам скрізь. Має бути правильне розтлумачення й уточнення норм постанов і Закону України „Про військовий обов'язок і військову службу“», — підсумував Пройдак.