Україна повинна ставити питання про повне списання державного боргу, — економіст

Безумовно Україна повинна ставити питання про повне списання державного боргу, тому що зараз українці витримують війну.

Андрій Новак і Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак і Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив голова комітету економістів України Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Ми зараз воюємо не за себе, а за весь цивілізований світ, як мінімум, за всю Європу, а ще й при цьому як ні в чому не бувало виплачувати всі борги попередні — це, м'яко кажучи, несправедливо. Але в майбутньому, після військової перемоги, ми повинні повертатися до мирного життя, нам треба вписуватися в ті глобальні правила економічної гри. Немає такої держави, яка б не мала боргу», — пояснив він.

Експерт зазначив, що боргом треба вміло користуватися. Взяті гроші необхідно ефективно вкласти, щоб відсотком із зароблених коштів покрити борг.

Ключові партнери України, за його словами, — це дальні країни: Сполучені Штати Америки, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Японія, Південна Корея, Китай, Індія тощо.

«Тому що для них ми не конкуренти, ми дуже далеко, ми на різних континентах, але ми привабливий потенційно партнер для роботи на найбагатшому, найбільшому ринку. А для європейських країн тут, всередині Європи, ми — конкурент, який поруч, значить буде від них всіх щось відбирати. Європейці не дуже хотіли б, щоб Україна постала великим економічним гравцем. (…) Але і з Європою теж треба працювати, тим більше політично ми в Європейський Союз повинні заходити, і зайдемо, військово-політично — у НАТО», — додав Новак.