Війну проти нас веде не людина, війну проти нас веде держава, — Микола Сірий

В українському інформаційному просторі не зовсім правильно звучить відповідь на питання, хто має відповідати за війну в Україні, хто винен в агресії.

Микола Сірий у програмі "Суспільні діалоги"
Микола Сірий у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив директор Центру досліджень воєнних злочинів при Інституті держави і права ім. Корецького НАН України Микола Сірий у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Перше, що звучить, і перше, що в центрі будь-яких обговорень, починаючи з Фейсбуку, закінчуючи телевізором, — це наше бажання притягнути до відповідальності путіна. При чому ми маємо на увазі фізичну особу. (…) Насправді війну веде проти нас не людина, війну проти нас веде держава, і ця держава сьогодні має назву російська федерація. Тобто винною є держава у війні, винною є механізм держави, який був приведений агресивно, мілітарно в дію, перетнувши суверенні кордони сусідньої країни, і розпочавши агресію», — вважає він.

За його словами, у міжнародному праві миру і війни відповідальною первинно є держава.

«Коли притягується до відповідальності держава, то притягується і весь механізм соціальний. Притягнути до відповідальності державу за агресію означає, що якась кількість людей піде за ґрати за те, що вони конкретно вчинили або злочин агресії, або воєнні злочини, або злочин геноциду, або злочини проти людяності. Але це не все. Притягнути до відповідальності державу — це покласти на цю державу матеріальну відповідальність у вигляді репарацій і конфіскацій, санкцій на багато-багато років, щоби було все відновлено, що пошкоджено. І покласти відповідальність на державу — це покласти на суспільство тієї держави обов'язок прожити тривалий відрізок часу, десятки років, з виною за те, що вони вчинили», — пояснив експерт.

Директор Центру досліджень воєнних злочинів зазначив, що все міжнародне сучасне право лежить своїм величезним масивом на фундаменті, який називається «право миру і війни».

«Кожна сучасна держава, яка заявляє про свою сильну позицію в сучасному світі та хоче бути активним, повноцінним учасником міжнародних відносин, повинна добре розуміти і право миру, і право війни. Не просто розуміти, а вміти застосовувати весь інструментарій і інституційний, і процедурний як у питаннях миру, так і в питаннях війни. Лише така держава є повноцінним суб’єктом міжнародних відносин», — додав Сірий.