Історична резолюція про запрошення України до НАТО: що це означає

Фінляндія після вступу в НАТО протоптала стежку, за якою треба йти Україні. А історична резолюція про запрошення України до НАТО — це політичний сигнал.

Історична резолюція про запрошення України до НАТО
Історична резолюція про запрошення України до НАТО

Про це в коментарі повідомив політолог Ігор Чаленко.

«Міністр закордонних справ України Кулеба після зустрічі в Брюсселі на комісії Україна — НАТО, яка вперше відбулася з 2017 року, що тема ПДЧ відійшла в минуле. Тобто Україна йде до НАТО прискореним шляхом. Відповідно зараз ця резолюція сейму Литви є політичним сигналом сьогодні, щодо необхідності інтенсифікації вступу України до Альянсу. Очевидно, що є різні думки в цьому процесі. Країни Балтії, як і Польща та низька інших наших друзів виступають за якнайшвидше приєднання України до НАТО», — каже експерт.

За його словами, Україні в найближчі декілька місяців треба провести величезну роботу та домашнє завдання.

«Зокрема провести перемовини на національних рівнях з 31 країною, які є членами НАТО для того, щоб влітку отримати той результат, якого ми прагнемо. Звичайно, ми хочемо почути, щось більше, ніж просто запевнення про відкрити двері НАТО для України. Тут має бути вже не ПДЧ. Фінляндія протоптала стежку, за якою треба йти Україні», — каже експерт.
За його словами, все залежатиме від безпекової ситуації.

«Поки йдуть активні бойові дії на фронті Україні не скажуть про вступ до НАТО, але у разі безальтернативного натівського майбутнього для нашої країни, зрозуміло, що Альянс може запропонувати на рівні окремих країн членів НАТО можливу гарантію безпеки для України до моменту її вступу до Альянсу. Те саме було гарантовано Фінляндії та Швеції на перехідний період. Тому сьогоднішнє рішення є надважливим політичним сигналом і це хороший пас для України продовжувати нашу адвокаційну компанію стосовно якнайшвидшого вступу України до НАТО», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що сейм Литви 6 квітня вже ухвалив резолюцію до літнього саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі.