Ізраїль готовий до війни — експерт

Ізраїль готовий до війни з Ліваном, проте не хоче цього.

Ізраїль готовий до війни
Ізраїль готовий до війни

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова комісії із закордонних справ Спілки журналістів Ізраїля Ростислав Гольцман.

«Загострення конфлікту в Ізраїлі, яке відбувається зараз, дуже дивне. Адже в такі часи, які співпадають с Песахом. Рамаданом, або с Ханукою чи Новим роком, такого загострення не буває. Чому це коїться зараз? Це ініціатива Хамасу. Багато хто з цього екстремістського угруповання вважає, що Ізраїль став слабше через демонстрації, які відбуваються в країні, і багато людей не підуть воювати, але це помилка. Однак саме через такі думки з Сектору газу та Лівану почали стріляти ракетами по Ізраїлю», — каже експерт.

За його словами, є декілька баз Хамасу та ісламського Джахаду, що знаходяться у південному Лівані.

«З них обстрілюють Ізраїль Шахедами та ракетами малої дальності. Ізраїль завжди повинен бути до цього готовий. Ми завжди готові до наступної війни, яка не закінчувалася. Однак зараз провідники Хамасу невірно оцінили ситуацію», — каже експерт.

Він підкреслив, що ізраїльська сторона не хоче йти на загострення конфлікту.

«Як кажуть в Ізраїлі, все це втримати на маленькому вогні. Хоча військові наголошують, що можуть нанести важкий удар по Лівану. Однак було вирішено, що наносити удари будуть тільки по базам Хамасу. Саме уряд Лівану має понести кару, який дозволяє терористам нападати на Ізраїль. Крім того, у Північному Лівані зараз знаходяться сили ООН, однак вони нічого не роблять, кажучи, що їх не пускають на певні території озброєні люди. Однак ізраїльський уряд не хоче доводити конфлікт до серйозної ескалації. Однак, якщо обстріли з іншої сторони продовжаться, то зрозуміло, що ізраїльтяни повинні будуть відповідати. Це може привести до загострення війни, але Ізраїль цього не бажає. Тому на думку військових експертів відповідь Ізраїлю на обстріли була слаба», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що вночі 7 квітня військові Ізраїлю атакували Сектор Гази у відповідь на обстріл із Лівану. Головними цілями були об'єкти, де виготовляють зброю.