Погроза, маніпуляція, підкреслення «правоти»: експерт прокоментував заяву Трампа щодо Третьої світової війни

Експрезидент США Дональд Трамп у ніч проти 10 квітня опублікував у власній соціальній мережі Truth Social пост про «Третю світову війну».

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Політолог Ігор Чаленко прокоментував заяву колишнього президента Сполучених Штатів у коментарі телеканалу I-UA.tv.

Пост Дональда Трампа, 10 квітня
Пост Дональда Трампа, 10 квітня

«Це погрози Трампа, продовження попередньої риторики експрезидента Сполучених Штатів, що якби він залишився президентом, а не виграв Байден, не було б широкомасштабної війни в Україні. Також очевидно, що ці слова сказані з точки зору тайванського питання. Ми бачили, що президентка Тайваню Цай Івень відвідала США, там зустрілася зі спікером Палати представників Кевіном Маккарті, відповідно це дуже сильно розлютило Китай. І вже не перший, не другий день відбуваються військові навчання довкола острова Тайвань. Тому, я думаю, що скоріше за все це просто підкреслення нібито правоти думки Трампа стосовно того, куди це все котиться», — сказав він.

Водночас, на його думку, це банальна маніпуляція на фоні кримінального провадження проти Дональда Трампа.

«Тобто це намагання зараз нагадати про себе не лише з точки зору тих 30+ обвинувачень, але й у контексті геополітики. Він буде зараз максимально використовувати цю геополітичну карту для того, щоб підняти власні шанси балотуватися на пост президента від республіканців», — пояснив експерт.

Також Чаленко зазначив, що потрібно усвідомлювати, що не все залежить від президента Сполучених Штатів завдяки існуванню т.зв. deep state (з англ. глибинна держава).

«Це дуже потужна система стримувань і противаг, у тому числі й різних ексцентричних ідей президента. Звичайно, ми розуміємо, що зараз допомога Сполучених Штатів на піку. І якщо прийдуть республіканці, буде певне охолодження. Але водночас не треба вважати, що Трамп висловлює позицію всієї Республіканської партії. Навпаки ми маємо насправді потужну двопартійну підтримку. А так званих трампістів просто чути голосніше, але вони все одно складають меншість у республіканській партії», — підсумував він.