Експерт розповів, як розбудовувати українське православ’я

Головне завдання — повернути до української церкви людей.

Експерт розповів, як розбудовувати українське православ’я
Експерт розповів, як розбудовувати українське православ’я

Про це під час ефіру заявив доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України Олександр Саган.

" Є дуже хороші відносини між греко- католиками та православною церквою. Але коли звучать заклики про об’єднання цих церков, то варто зазначити, що суспільство та священики не готові до цього. Більш того, це часто використовується російською церквою, яка каже, що перехід в ПЦУ це шлях до унії з Риму. Московське православ’я за 300 років перебування в Україні відклало у свідомості православних, що унія з Риму це мало не смерть. Тому це сприймається, як зрада вірі. Поки немає підготовленого ґрунту, щоб це навіть обговорювати. Крім того, сьогодні є більш актуальні питання. Головне завдання — повернути до української церкви людей. Не храми, не єпископів, а людей", — каже експерт.

За його словами, вірян треба об’єднати на основі минулого, щоб будувати спільне майбутнє.

«Якщо ми цього не зробимо, то ми і далі будемо мати вкраплення ПЦУ московського православ’я. Воно буде інституційно ПЦУ, називатися ПЦУ, але воно буде московське. Тому завдання церкви та держави — знайти точки дотику та спільну основу для того, щоб всі православні в Україні відчули себе українцями. Та відчули потребу бути в українській церкві», — каже експерт.

За його словами, Почаївська лавра має позбутися московського впливу. Після цього суспільство дійде то вирішення питання її майбутнього.

«На сьогодні ні жителі Почаєва, ні жителі навколишніх сіл не готові попрощатися з московським патріархатом. Однак для пришвидшення цього процесу населенню мають розповідати про історію України, історію київської метрополії, історії церкви та державних церковних відносин. Також у вузи потрібно повернути релігієзнавство. Адже завдяки цьому молодь мала б уявлення, що відбувається. Якщо не відновити релігієзнавство, ми потім будемо мати покоління, яким можна буде маніпулювати», — каже експерт.

Він підкреслив, що отримання Томосу це є завершення процесу отримання політичної незалежності України.

" Адже нам казали, що українці недолугі, а ось «імперці» на голову вище. Тому таке приниження не могло не проявлятися в економіці чи політиці. Коли в нас є автокефальна церква це свідчить про незалежність. Це сприяє розвитку економіки та самоповаги. Крім того, сильна економічна держава може приділяти більше уваги, щоб займатися духовними проблемами", — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації