Ми виходимо із ситуації ігнорування проблеми, — політолог про збільшення групи спецтрибуналу

У групі зі створення спецтрибуналу зі злочинів росії проти України вже 34 країни. За словами Кулеби, до групи приєдналася Коста-Рика.

Ми виходимо із ситуації ігнорування проблеми, — політолог про збільшення групи спецтрибуналу

Збільшення країн у групі спецтрибуналу прокоментував політолог Віталій Кулик телеканалу I-UA.tv.

«Це добре, що в нас збільшується кількість країн, які готові долучитися до трибуналу. Більш того, це розкриває нам певні можливості для справжнього засудження росії як країни-агресора. Ми фактично виходимо із ситуації ігнорування проблеми. І ми виходимо на майданчики інших континентів, що дуже важливо. Інші континенти — це шанс, що ми зможемо зрушити з мертвої точки», — зазначив він.

Експерт підкреслив, що не варто переоцінювати роль цього процесу, тому що в багатьох випадках мова йде про декларативний характер трибуналу.

«Хотілося б, звичайно, щоб серед тих країн, які ведуть мову про трибунал над росією, були такі країни як Китай і Бразилія. Натомість ми зараз чуємо від бразильського президента різноманітні нісенітниці про переговорні процеси, готовність пожертвувати українськими територіями. Але ніхто не вів ніяких розмов з президентом Бразилії про можливість його залучення до цього переговорного процесу. У кінці кінців ми зможемо переконати Бразилію чи Китай, чи якусь іншу країну, яка зараз перебуває в нейтралітеті. Принаймні зміна політики, зміна уряду правлячої групи в Бразилії може до цього підштовхувати, якщо ми перед тим сформуємо достатньо проукраїнський наратив», — вважає політолог.

За його словами, жодним чином ніякі трибунали чи ордери на арешт не впливають на загальний стан у російській федерації, оскільки для цього треба більш глибинні процеси.

«Звичайно, для політичної еліти — це дзвіночки, особливо для думаючої частини еліти. Вони мають прогнозувати наслідки для себе, оскільки засудження режиму як терористичного, буде означати, що учасники цього режиму можуть кримінально переслідуватися. Тобто не лише путін, але й цілий список діячів, бізнесменів, політиків, культурних діячів, митців, проти яких можуть бути застосовані подібні ордери як проти співучасників злочину, геноциду українського народу. Це має певною мірою впливати на російську еліту, але говорити про настрої в російському суспільстві в цілому не варто. Щоб вийти на засудження як політичне явище, на кримінальне переслідування конкретних діячів режиму, ще пройде достатньо довгий час. Я б не захоплювався занадто ілюзіями стосовно потенціалу цього процесу», — сказав Кулик.

Для того, щоб будь-яка країна змінила своє нейтральне ставлення до війни в Україні, має бути зміна політичного режиму та вплив третіх країн, глобальних гравців.

«Але я бачу зворотний ефект — не перехід країн з нейтрального в позитивний на нашу користь, а посилення проросійської нейтральної позиції через вплив Китаю та росії на ці країни», — додав він.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.