Соціальний діалог сьогодні імпотентний — експерт

Чиновники приходячи до влади, відчувають, що вони господарі. Це одна з причин того, що соціальний діалог сьогодні імпотентний.

Соціальний діалог сьогодні імпотентний
Соціальний діалог сьогодні імпотентний

Про це заявив президент Спілки орендарів і підприємців Віктор Хмільовський.

«Ми продовжуємо мислити категоріями авторитаризму. На це є причина. Адже держава перебирала на себе всі традиції державного управління. Відбувалося маніпулювання громадянським суспільством і в царині соціального діалогу. Саме держава була модератором соціального діалогу. Саме вона була моновласником засобів виробництва і визначальним роботодавцем в країні. Проте ми не вийшли зі штанців адміністративної системи. Чиновники приходячи до влади, відчувають, що вони господарі. Тому це одна з причин, що соціальний діалог сьогодні імпотентний», — каже експерт.

Він підкреслив, що профспілки виконують функцію наглядача.

«Зокрема, за виконанням зобов’язань роботодавцями, або надання претензій державі. А в чому ж тоді має бути відповідальність профспілок? Адже ми говоримо про соціальний діалог, рівність прав та зобов’язань. Тому профспілки мають брати на себе відповідальність за якість роботи і поведінки на робочому місці і брати на себе відповідальність за можливість брати участь в управлінні бізнесом та прибуткам. Для цього треба вимагати від роботодавців створення умов для профспілок. За роки незалежності країни не відчув, щоб профспілка належним чином дбала за найманих працівників», — каже експерт.

Також Віктор Хмільовський підкреслив імпотентність роботодавців, які часто граються в політичні ігри.

«Як правило, об’єднання роботодавців застовпивши за собою право монопредствництва бізнесу у соціальному діалозі, зрештою розвивають у потрібному руслі лише їх лідерів. Це має бути на совісті цих людей. На моє переконання соціальний діалог це той механізм, в якому профспілки та роботодавці не можуть бути в суперечливих відносинах в Україні. Має бути єднання та компроміс інтересів. Після цього треба тиснути на регулятора для створення правових засад для економічних свобод, забезпечення гідних умов найманих працівників і гідної заробітної плати. На жаль, ми цього не бачимо. Адже приймалися закони, які начебто декларували забезпечення економічних свобод, полегшення роботи бізнесу, мотивацію для громадян займатися бізнесом, але якщо їх проаналізувати, то можна побачити, що в них закладена міна корупційного розвитку», — резюмує експерт.