Вважати Військо Запорозьке частиною Речі Посполитої некоректно, — історик

Не треба плутати тему козацтва з темою Війська Запорозького, оскільки це різні речі.

Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі "Суспільні діалоги"
Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив незалежний дослідник української історії та автор багатьох наукових праць і книг Сергій Коваленко в програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Козацтво було до того ще, як виникло Військо Запорозьке. Це було явище тюркського походження. Вони почали масово вступати на службу до Великого князівства Литовського, використовувалися як службова військова верства. Відповідно слов'янізувалися, але принесли із собою назву, деякі звичаї, традиції. Вони не називалися навіть козацтвом (поміж себе називалися козацтвом), це було взагалі боярство», — розповів він.

Потім, коли утворилася Річ Посполита, там відбулися великі соціальні зміни, зазначив експерт.

«Козаки там були безправні. Вони організували свою республіку на нічийних землях. Тобто вважати їх частиною Речі Посполитої взагалі некоректно після того, як вони організувалися як республіка Військо Запорозьке», — додав дослідник.

Коваленко наголосив, що перший гетьман Війська Запорозького був Іван Оришевський (в польській історіографії називають Яном Оришевським).

«Про нього повинні знати всі, а про нього не знає ніхто. Військо Запорозьке — це козацтво, яке організувалося на незалежній території як незалежне державне утворення республіканського типу», — підсумував історик.