Нова економічна модель для України, чи варто чекати на європейське диво

Єдина конкурентна перевага України, на сьогоднішній день це земля

Нова економічна модель для України
Нова економічна модель для України

Про це в коментарі i-ua.tv заявив економіст Олег Пендзін.

«Прем'єр-міністр Д. Шмигаль анонсував нову економічну модель для України. Однак, я би поки не поспішав робити висновки. Всі заяви, які ми зараз чуємо від урядовців, є попередніми. Нагадаю, що минулого року в Лугано їздив Шмигаль за інвестиційними матеріалами з приводу відновлення України. Тоді загальний обсяг інвестицій, який мав зайти до нас, на думку України мав становив 700 — 800 млрд доларів. В реальності загальний обсяг інвестицій буде значно меншим. Тому говорити зараз що це буде інноваційна чи ресурсна, або інша економічна модель, занадто рано. Подібні заяви носять політичний характер. Тому я не абсолютизував ці речі та дочекався кінця війни. Вже тоді від залежності наших партнерів чітко би формував механізми і стратегії України», — каже експерт.

За його словами, великі компанії та підприємства йдуть до країн, де є надзвичайно потужний внутрішній ринок. На жаль, в Україні його немає.

«Можна мріяти про все, що завгодно. Але між мріями та реальністю є поняття інвестиції та гроші. Якщо не буде грошей, то можна лише мріяти, що ви станете другою Південною Кореєю та про нове європейське диво. Ви дійсно вірите, що великі світові компанії будуть будувати в Україні підприємства та формувати собі конкурента? Давайте будемо відвертими, великі компанії та підприємства йдуть до країн де є надзвичайно потужний внутрішній ринок. Саме тому такі країни економічно розвиваються. Який внутрішній ринок є в Україні? У нас залишилося близько 28 млн людей. Крім того, є надзвичайна небезпека збільшення вимушеної міграції», — зазначає експерт.

Експерт підкреслив, що конкурентна перевага України, на сьогоднішній день це земля.

«Більше немає нічого. Тобто одним з напрямків відновлення країни буде відновлення та розвиток аграрного сектору. А це суто ресурсна модель. А ось чи зможе цей аграрний сектор на сьогоднішній момент перетворитися в індустріально- аграрний є особливостями внутрішньої інвестиційної політики. Всі ці речі зав’язані на можливості споживання продукції, яка виробляється. Подивіться, як Європа зреагувала на українську аграрну продукцію. Тобто в ЄС не чекають української аграрної продукції. Тому в даній ситуації малювати модель відновлення треба починати з ймовірних ринків, де буде представлена українська продукція. Також важливий момент, в якому вигляді вона буде представлена. Саме тоді буде розуміння за якими економічними моделями буде розвиватися Україна», — резюмує О. Пендзін.

Нагадаємо, що у рамках програми реформ уряд має намір розробити нову економічну модель держави, згідно з якою Україна повинна стати «ресурсним центром Європи». Про це повідомив у Телеграм прем'єр-міністр Денис Шмигаль.