Введення нових санкцій проти рф та підтримка України: експерт підбив підсумки G7

Підсумки зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 свідчать про те, що Захід продовжить підтримувати Україну та може ввести санкції проти Росатому.

Введення нових санкцій
Введення нових санкцій

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Олексій Якубін.

«Питання України не сходить з фокусу уваги в тому числі неформальних інституцій, як G7. Це вже не перший раз, коли там обговорюють тему України. Останнім часом підіймалася санкційна тема. Тому в контексті G7 та Євросоюзу, Україна намагається проговорювати теми про введення санкційних пакетів, які вводили західні країни, а також Євросоюз. Там є свої проблемні моменти пов’язані з тим, що Україна неодноразово ставила питання, щодо потреби додаткового регулювання санкцій. Другий момент, який почав останнім часом обговорюватися — питання введення санкції щодо російської атомки. В першу чергу це стосується Росатому. Зокрема, на рівні ЄС поступово починає обговорюватися тема щодо введення санкцій проти Росатому. Тобто з одного боку вводиться контроль за санкціями, які були введені, щоб унеможливити обходження їх росією. Другий момент — введення нових санкцій до тих пір поки росія веде війну. Тобто, що у рф не було би ресурсів для війни», — каже експерт.

Також він підкреслив, що Франція хоче позбутися російського ядерного палива.

«Тобто є ще куди поширювати санкційний тиск. Є прогалини, які можуть бути закриті санкційно. Проти російської ядерки, поки що не було введено жодних санкцій. Однак вже рік окупована ЗАЕС, тому якщо на рівні G7 буде продовжене це обговорення то будуть прийняті певні рішення. Важливо, що Україна активно комунікує з G7. Це стосується не лише військової але й фінансової підтримки. Тому коли західні країни видають гранти це в тому числі результати таких комунікацій та спільних зустрічей країн G7. Низка ключових західних країн, продовжують робити акцент на готовності далі підтримувати Україну військово та фінансово. Сюди можна віднести і санкційний момент. росія очікує, що відбудеться розкол в західному блоці. Однак зустріч G7 показала, що ніякого розколу на Заході немає», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що міністри закордонних справ країн G7 виступили зі спільною заявою після зустрічі в японському містечку Каруїдзава. Вони пообіцяли надалі підтримувати Україну та попередили про «високу ціну» тих, хто наважиться допомагатиме росії у війні.

Читайте також


Рекомендовані публікації