Відновлення України цього року: реальність чи популізм Шмигаля

Відновлення України можливе тільки після повної військової перемоги.

Денис Шмигаль
Денис Шмигаль

Про це в коментарі i-ua.tv заявив Голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Сьогодні важко зрозуміти, що мав на увазі прем’єр- міністр, коли говорив, що цього року розпочнеться відновлення України. Адже воно можливе тільки після повної військової перемоги нашої країни. По-друге, виникає питання, чи встигне Шмигаль, як голова уряду освоїти в кінці року 14 млрд доларів на так зване відновлення. Практика бюджетних витрат показує, що навіть коли приймаються програмні проєкти, які фінансуються з бюджету, якщо виконавець не встигає освоїти гроші до кінця року, то він їх зобов’язаний повернути та продовжувати роботи наступного року. Ми розуміємо, що будь-які серйозні інфраструктурні проєкти, починаються з самого проєкту, потім з його затвердження та кошторису. Тобто процедура досить складна та довга. Тому важко уявити, що він мав на увазі. Якщо він мав на увазі будь-які бюджетні витрати, які йдуть не на соціальні статті, а на ремонти реконструкцію чи будівництво, то дійсно і в цьому році на це йдуть певні витрати. Ми бачимо, що навіть не дивлячись на війну, ремонт чи будівництво доріг продовжується. Однак говорити, що 14 млрд доларів підуть на нові проєкти, які пов’язані з відбудовою зруйнованого це не можливо, враховуючи те, що ми не розуміємо, коли може бути повна військова перемога та повне припинення воєнних дій», — каже експерт.

За його словами, зараз вся робота уряду має бути зосереджена на вирішенні оперативних задач та проблем, пов’язаних з війною.

«Ми розуміємо, що чиновники час від часу видають у інформаційний простір заяви або все пропало, що означає давайте нам гроші, або у нас все добре, тому продовжуйте давати кошти. Слова словами, а економічні реалії є такими, які ми маємо. По суті, заява Шмигаля — це популізм. Єдине, не зрозуміло навіщо він це робить. Адже у нас формально немає виборчого процесу. Зазвичай саме під час виборчого процесу вилазить популізм від влади та опозиції. Тому зараз вся робота уряду має бути зосереджена на вирішенні оперативних задач та проблем, пов’язаних з війною, а не заявами про відновлення України», — резюмує експерт.