Політолог відповів, чи вплине на росію заява США про ядерну технологію на ЗАЕС

На захопленій окупантами Запорізькій АЕС є «секретна ядерна технологія» США. Вашингтон попередив Москву, щоб росіяни не чіпали її.

Політолог відповів, чи вплине на росію заява США про ядерну технологію на ЗАЕС
Політолог відповів, чи вплине на росію заява США про ядерну технологію на ЗАЕС

Про це повідомляє CNN з посиланням на лист, який Міністерство енергетики США направило «Росатому» 17 березня. У ньому вказується, що на станції «містяться ядерні технічні дані, експорт яких контролюється урядом США».

«Усе настільки рухається вперед, що цього виключати не можна. Що є насправді, знають тільки ті, хто там безпосередньо працює, але я не виключаю, що таке можливо», — зазначив політолог Віталій Бала в коментарі телеканалу I-UA.tv.

Чи мають право Сполучені Штати Америки тримати будь-які технології на території України, залежить від того, каже експерт, в який спосіб вони були завезені та чи є якісь відповідно до цього домовленості.

«Я думаю, що домовленості мають бути, якщо це стосується ядерної енергетики. Навряд чи без узгодження з українською стороною таке могло відбутися», — додав він.

На його думку, така заява Вашингтону не вплине не російське керівництво та подальші дії кремля.

«Як це було, наприклад, після візиту Сі Цзіньпіня. Одразу з'явилася заява про тактичну зброю на території білорусі. Хоча треба говорити, що ця інформація вперше з'явилася декілька місяців тому, коли під час візиту лукашенка в Москву було заявлено, що нібито розглядається можливість переобладнання літаків, які будуть здатні нести ядерну зброю, які є в білорусі. Тому це в принципі й не було новиною, але після мирного плану, після того, як Китай неодноразово говорив про небажаність, неприйнятність застосування та розповсюдження ядерної зброї, вони роблять те, що вважають за потрібне. У цьому випадку керівництво російської федерації виходить із тих завдань і даних, які вони вважають як такі, що їм допоможуть в сьогоднішній ситуації вистояти та перемогти. Тому вони будуть згідно з цими міркуваннями приймати ті чи інші рішення», — підсумував політолог.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.