Під час війни все повинно бути секретом для ворога, — Голомша

23 квітня у системі Prozorro стала доступною нова функція — відображення інформації про незбройні оборонні закупівлі.

Prozorro відкриває інформацію про незбройні оборонні закупівлі
Prozorro відкриває інформацію про незбройні оборонні закупівлі

Колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша прокоментував новину телеканалу I-UA.tv.

«Взагалі під час війни все повинно бути секретом для ворога. Ворог не повинен знати про кількість закупівлі їжі. По вартості можна вирахувати, скільки особового складу, що до чого і як. Тобто ця інформація не має бути відкритою. Ворог може підрахувати за кількістю пального нашу техніку. Цього робити не можна. Інформація повинна бути для широкого загалу, для прозорого доступу в час війни закрита, на мій погляд», — зазначив він.

За його словами, має бути так, як передбачено законом, що вся інформаційна політика під час війни має бути зосереджена в руках військових.

«І військові мають сказати своє слово, чи це правильно, чи ні. Але вони повинні сказати не політично, а фахово. Тому що зараз все, на превеликий жаль, якось крутиться в орбіті політики. Це непрофесійно, це неправильно, це прокомуністично. Не має права влада в такий спосіб думати про політичні дивіденди. Тут мова має йти про оборону та оборонну політику», — додав Голомша.

Як повідомили в Мінекономіки, звіти будуть стосуватися, приміром, харчування, майна та пального: від 200 тисяч грн для товарів і послуг, і 1,5 млн грн — для робіт. У звітах можна буде побачити замовника, предмет закупівлі та ціну за одиницю.