Війна — це найвища форма суспільних змін, — Андрій Новак

Перший економічний цикл починається з виробництва. Нам треба оновити або налагодити виробництво, але високотехнологічне, де максимум доданої вартості, яку ми формуємо на своїх заводах, фабриках і комбінатах.

Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив голова комітету економістів України Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Нам потрібне виробництво конвеєрного масштабу, виробництво готових споживчих товарів. Тоді ми вже маємо, чим торгувати, тоді ми вже маємо, що пропонувати глобальній економіці. А зараз ми можемо пропонувати тільки аграрну продукцію. Тобто в економіці не можна обминути закони економіки. Треба починати з основ. Перша функція — це виробництво. Друга функція — продаж виробленого (глобальна торгівля). Третя функція — це ефективний розподіл. Так працює економіка — на взаємодії трьох функцій — виробив, продав, розподілив. Але перше — виробив. Бо від цього залежить, який рівень економіки в нас є. А від цього залежить, який рівень доходів, рівень життя в нас буде», — наголосив він.

За його словами, Україна має бути присутня в розвинених та ефективних міжнародних інституціях, у тому числі економічних.

«Але залежить, яка наша роль там і в чому бачать інтерес у нас. Поки що в нас бачать один інтерес — дешева сировина. Нам ця роль не повинна підходити, не повинна подобатися і ми не повинні на цьому зупинятися. Тим більше на цьому мати власну стратегічну ідею. Це ні в якому разі не можна допускати», — додав економіст.

Експерт вважає, що війна — це найвища форма суспільних змін і стосовно внутрішньої ситуації, і стосовно зовнішнього ворога.

«Коли ми пройдемо, безумовно нашою військовою перемогою, цю найвищу форму змін, навряд чи ми вже будемо повертатися до Майданів у тих формах, в яких вони були. Неможливе вже в Україні повернення до авторитаризму в якійсь формі, тим більше до диктатури. Такого українське суспільство на гарматний постріл не допустить. Тому потреб у Майданах найближчі роки напевно не буде. Щоб цього дійсно не було, нам треба йти не революційним шляхом далі, а еволюційним. Еволюційний шлях в політиці — це вибори. Тому я й говорю, на всіх наступних виборах ми повинні голосувати категорично не так, як ми голосували до сьогодні. Тому що до сьогодні ми голосували емоціями, реагували найкраще на популізм. Це категорично треба відкинути та голосувати розумом на основі того, що реально пропонує політик чи політична сила», — пояснив Новак.