В Україні інституцій не існує — експерт

Ми взяли деспотичну модель і намагаємося її замаскувати через демократичні процедури — вибори.

Андрій Кочуков
Андрій Кочуков

Про це під час ефіру на I-UA.tv заявив Громадський діяч Андрій Кочуков.

«Як далі розвивати суспільство не може підказати ніхто. Моделі, які пропонувалися на сьогоднішній момент не працюють, а старі інституції для того, щоб реалізувати ці моделі, зокрема ООН, так саме не працюють», — каже експерт.

Він підкреслив, що Україна знаходиться в стані кризи.

«Нічого нового не народжувалося без кризи. Війна та революція є дискурсивними, але це створює можливості для формування нової еволюції. Однак не дивлячись на цю кризу, глобальних змін в усвідомленні громадськості немає. Але невеликі рефлексії є. Однак в громадському секторі є шатання стосовно сенсів. У нас зараз є два шляхи або перемогти або вимерти. Третього не дано. Адже ворог прийшов нас знищити та перенаселити наші території.

Але у нас є проблема наступного дня. Що буде після того, як ми переможемо? Як ми будемо підіймати країну з руїн? Адже 5 частина країни представляє «лунний пейзаж» — знищені цілі міста. Все це буде поновлюватися, щоб повертати наших мігрантів. Для цього треба створювати умови. Однак держава на сьогодні є репресивним апаратом. Однак він не має можливості створювати що- небудь. Будь- яка репресія працює на знищення" — каже експерт.

За його словами, Україна опиналася в існуючих інституціях через велику історичну підоснову.

«Останні сотні років Україна була колонією де винищувалися культурні та етичні основи. Сенси не створювалися. Нам нав’язували правила поведінки, які притаманні східним деспотіям. Таким як рф та Китай. Потім була радянська імперія. А за ранніх часів незалежності Україна перетягнула на себе модель управління з радянської імперії. Проте на сьогоднішній день в Україні інституцій не існує. Те що мало бути інституцією представляє собою суб’єкт. Тобто владу. Однак суб’єктів не може бути багато. Однак органи влади не виконують функції інституції, які виконують волю народу. А влада виконує тільки свою волю. Ми взяли деспотичну модель і намагаємося її замаскувати через демократичні процедури — вибори. Однак виникає питання, чому українці обираючи цих людей не мають потім права на претензії до них. Тобто ми що обираємо царя? Тому ми говоримо що інституцій не існує. Існує держава, яка фактично узурпувала і взяла на себе всі владні функції. А чию волю тоді виконує держава?», — резюмує Андрій Кочуков.