Під виглядом об’єднання територіальних громад створилися феодальні представництва — експерт

В Україні під виглядом демократичної історії та об’єднання територіальних громад створилися феодальні представництва.

об’єднання територіальних громад
об’єднання територіальних громад

Про це під час ефіру на I-UA.tv заявив Громадський діяч Андрій Кочуков.

«У нас відбулася реформа по створенню об’єднаних територіальних громад. Будь-які зміни мають замовників. Чому створювалися територіальні громади? Все просто для того, щоб можна було впливати державі на ці громади та краще їх контролювати. Тобто під виглядом демократичної історії та об’єднання територіальних громад створилися феодальні представництва. Коли голови цих громад не обираються, а призначаються. Як це було при Компартії, коли призначалися голови райкомів. Все це в абсолютній формі прийшло на сьогоднішній момент до нас. Влада фактично узурпувала власність. Адже саме голова громади вирішує, як користуватися майном», — каже експерт.

За його словами, суб’єктом може бути лише той, хто є власником. Тобто якщо власником є громада, то це означає, що вона може користуватися всіма благами, які формує ця власність.

«Землею, ставками, лісами, дорогами. А хто ж на сьогоднішній момент цим користується? Це суб’єкти. Але вони не є громадою. А громада в свою чергу має випрацювати те, що є спільним сенсом. Зокрема українці продовжують говорити про створення суспільного діалогу, який в результаті вибудує суспільний договір. Однак не факт, що відбудеться саме так. Адже в результаті діалогу ми можемо ні до чого не дійти. Особливо, якщо в нас розділяються сенси. Зокрема, єдиний сенс утворення громади, щоб громадяни жили краще. Інших сенсів просто не існує», — каже експерт.

Він підкреслив, що державу змінити неможливо. Проте можливо надати новий сенс і змінити фокус.

«Ми маємо зрозуміти, що єдиний сенс створення громад — це створення благ для громадян. Щоб люди жили заможніше і могли собі більше дозволити. І в них в першу чергу була економічна безпека. Є науковий підхід. Не треба створювати ще 1000 громадянських об’єднань для того, щоб випрацювати необхідну модель. Наприклад, оголосити конкурс, щоб знайти людину, яка буде займатися дорогами. Після чого у громади будуть зростати запити», — резюмує експерт.