Медичне державно-приватне партнерство: експерт розповів про вигідність системи для приватного бізнесу

25 квітня відбувся круглий стіл «Приватна медицина у реформі охорони здоров’я та післявоєнному відновленні України», на якому представники уряду та парламенту заявили, що держава працює над розробкою та впровадженням механізмів державно-приватного партнерства у сфері охорони здоров’я.

Експерт розповів про вигідність медичного державно-приватного партнерства для приватного бізнесу
Експерт розповів про вигідність медичного державно-приватного партнерства для приватного бізнесу

Чи дійсно така система підвищить якість медичних послуг, відповів голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Для медиків це добре. З'явиться можливість підзаробити на приватних засадах. А для пацієнтів ні, бо вони так і не будуть захищені страховими полісами, як, наприклад, у разі прийняття Закону України «Загальнодержавна соціальна страхова медицина» (законопроект від 12.05.2020 № 3464). Пацієнт буде витрачатися двічі, сплачуючи податки до держави за ту ж саму медицину та сплачуючи приватним медикам за їх послуги. При цьому, за свої податки пацієнт мав би отримувати належну медичну допомогу в державному або комунальному лікувальному закладі. Але цього не відбувається. Бо держава через НСЗУ зі своїми навмисно заниженими тарифами доводить до банкрутства та закриття ті ж самі комунальні та державні лікувальні заклади. На думку приходить вислів одного з класиків: «Якщо громадяни держави будуть самі платити за освіту і медицину, то навіщо тоді їм така держава?!», — пояснив він.

За його словами, усе йде до того, щоб взагалі позбавитися такого поняття, як державні та комунальні лікувальні заклади на користь приватному медичному бізнесу.

«Але цим приватникам байдуже, що більшості громадян нашої країни приватна медицина не „по кишені“. При цьому не говориться про те, яким чином будуть фінансово захищені пацієнти», — додав експерт.

На його думку, усе це доводить хибність і шкідливість моделі охорони здоров'я, яку впровадила Уляна Супрун.

«Ще до прийняття Закону „Про державні фінансові гарантії надання медичної допомоги“, який вона пролобіювала, було видно, що ця модель не буде успішно працювати. Натомість запропонований Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров'я законопроект про страхову медицину був відхилений, бо не давав можливості розвинутися корупції в медицині та мав реальні можливості підтримати державні та комунальні лікувальні заклади, а також захистити пацієнтів страховими полісами. Перед президентськими та парламентськими виборами ЗЕ „Слуги“ якраз і обіцяли впровадити саме таку модель охорони здоров'я. Навіть перейменували Комітет у Комітет з питань страхової медицини та здоров'я нації. Але після виборів про обіцянки було забуто, Уляну Супрун від створених нею схем було відсторонено, бо ними стали займатися вже інші люди. А у цих людей державницька позиція та турбота про громадян нашої країни геть відсутні, на думці бізнес і тільки бізнес за будь-яку ціну», — зазначив Панасенко.