Тіньовий ринок до 500 млн грн в рік — експерт про мітинг через закриття МАФів в Києві

Мітинг проти демонтажу МАФів в Києві свідчить, що влада не хоче наводити і лад і підприємці ще готові до прозорих правил.

мітинг через закриття МАФів в Києві
мітинг через закриття МАФів в Києві

Про це в коментарі i-ua.tv заявив підприємець, волонтер і лідер руху Save ФОП Сергій Доротич.

«Закриття МАФів це не проблема останніх років, а десятиліть. Це основна проблема не тільки в Києві, а й у більшості обласних центрів. Це величезні кошти. По різним оцінкам, тіньовий ринок доходив до 500 млн грн в рік. А може зараз у зв’язку з інфляцією і більше. Цей ринок постійно знаходиться в стадії перезапуску. Одних ставлять, інших знімають. Тому треба визнати, що влада не хоче наводити лад і підприємці ще не готові до прозорих правил. Вони йдуть на поводу у влади, яка ними просто користується. Тому сьогоднішній мітинг на Лютеранській не про знесення МАФів, там все значно складніше. Адже одних зносять інших ставлять, умови змінюють. Тобто через півроку це місце просто перепродається. В цій мутній водичці влада ловить величезну рибку у вигляді корупційної складової. Це величезні корупційні кошти. Йде боротьба за те, як можновладцям заробляти на цих схемах», — каже експерт.

За словами експерта, ця проблема існує не тільки у Києві, але і у Львові та Дніпрі.

" Це питання краще врегулювати на центральному рівні. Зокрема прийняти відповідне законодавство та закон, щоб органи місцевого самоврядування не могли перезапускати всі ці системи постійно їх змінюючи. На мітингах зараз не підтримую підприємців, бо там не все так однозначно. Адже серед них є представники бізнесу, які хочуть створити собі певні преференції по відношенню до інших підприємців. Вони потрапляють на цей гачок від влади, яка їх потім «кидає». Відбувається така боротьба. Тому мають бути правила. Тобто спочатку має бути процедура виділення земельної ділянки в оренду. А МАФи повинні бути прив’язані до неї. Тоді буде порядок і не можна буде когось вигнати. Зокрема, якщо бізнесмен сплачує за оренду земельної ділянки та є відповідні вимоги, щодо самого МАФу, то його просто так вигнати не можна. Зараз підприємців підвішують на різні ордери та пайові внески. Тим самим бізнесменів тримають як віслюка на мотузці з морквиною", — каже С. Доротич.

За його словами, в Україні мають прийняти на рівні Верховної Ради відповідний закон, де буде визначення, що таке торгові об’єкти та які вони мають назви.

" Наприклад, МАФ — це урна, пам’ятник, обеліск, а торговельні кіоски — це тимчасові споруди. Тому треба щоб в законодавстві прописати, що торгувати та проводити підприємницьку діяльність можна тільки в тимчасовій споруді, яка має відповідну земельну ділянку на правах користування. Все це має бути зареєстровано в реєстрі нерухомості. Тобто кожен МАФ має бути з землевідведенням та договором оренди відповідного погодження. Зокрема, мешканці сусідніх будинків та відповідні служби мають погодити розміщення МАФу. Тут також є корупційна складова, але не така, як зараз. Все це не врегульовано, тому депутати та очільники адміністрацій роблять, що хочуть. Наводити лад не хоче влада та деякі підприємці, які хочуть мати преференції. Однак, коли будуть однакові правила для всіх, то вони мають конкурувати в якості товару чи послуги. Значно легше конкурувати за рахунок корупційних складових гіршим підприємцям через зачищення конкурентів", — каже експерт.

Нагадаємо, що у Києві відбувся мітинг, на який прийшли представники малого бізнесу з вимогою припинити демонтаж МАФів.