Зростання рівня бідності в Україні: на наших землях будуть проживати інші народи — експерт

Якщо в Україні продовжить зростати рівень бідності, то нас очікує катастрофічна демографічна криза після завершення війни.

Зростання рівня бідності в Україні
Зростання рівня бідності в Україні

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Те, що рівень бідності в Україні зріс з 5,5% до 24,2% у 2022 році, внаслідок чого 7,1 мільйона людей опинилися за межею бідності, серйозна проблема для країни. Ці проблеми викликані війною, в наслідок якої ми втратили третину валового продукту. Крім того близько 5 млн людей втратили робочі місця, а також в країні майже 7 млн внутрішніх переселенців. Все це призводить до падіння купівельної спроможності людей та економічних можливостей. Тому завдання уряду після оборони країни — стабілізація економічної ситуації та відновлення робочих місць», — каже експерт.

За його прогнозом, з часом ситуація з рівнем бідності в Україні буде лише погіршуватися та поглиблюватися.

«За останній рік майже вдвічі зросли ціни на продукти харчування та на пальне. Зрозуміло, що це не сприяє добробуту громадян. Якщо ситуація не буде стабілізована, то після війни багато людей шукаючи економічного порятунку та виживання будуть виїжджати та тікати з країни. Тим більше, що у нас зараз 5, 5 млн людей знаходяться на постійному проживанні за кордоном. Переважно це жінки з дітьми. Коли війна закінчиться і відкриють кордони, чоловіки просто поїдуть до своїх родин і назад вони вже не повернуться. Нас буде спіткати велика демографічна криза. Адже багато людей загинуло, народжуваність впала і мільйони українців виїхали за кордон. Тому, якщо тут не буде відновлюватися економіка та робочі місця, то зрозуміло, що нас чекають важкі демографічні проблеми», — каже експерт

За його словами, це завдання номер один для уряду, яке потрібно вирішувати.

«Про це вже треба думати наперед. Хоча є експерти, які кажуть, що на місце українців заїдуть представники інших народів — азійських або африканських. Але ж ми таким чином втратимо країну, якщо тут будуть жити інші народи і їх буде більшість. Це вже буде не Україна. Адже тоді загрожує зміна етнічного складу — на наших землях будуть проживати інші народи», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що рівень бідності в Україні зріс з 5,5% до 24,2% у 2022 році, внаслідок чого 7,1 мільйона людей опинилися за межею бідності. Про це з посиланням на звіт Світового банку у неділю, 30 квітня