Треба дати людям ресурс, щоб вони вибрали тему перекваліфікації, — Пильгун

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук повідомила, що цьогоріч щонайменше 10 тисяч внутрішніх переселенців мають отримати перекваліфікацію за рахунок держави.

Треба дати людям ресурс, щоб вони вибрали тему перекваліфікації, — Пильгун

Нову програму для ВПО прокоментував голова профспілки працівників соціальних установ і ГО Валерій Пильгун у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Це чудова й правильна ідея, бо люди, які тимчасово вимушено переселені, однозначно потребують працевлаштування. Але враховуючи кількість переселенців, 10 тисяч — це якийсь пілотний проєкт. Тому це гарна ініціатива, її треба підтримувати. На мою думку, треба дати людям ресурс для того, щоб вони вибрали тему перекваліфікації», — вважає він.

За його словами, програма перекваліфікації має бути впроваджена через електронний кабінет громадянина.

«Зараз державні органи будуть формувати списки переселенців, які потребують перекваліфікації. Це буде трохи штучно. Природний процес — це електронний кабінет. Він доступний у будь-якій точці, тобто громадянин в будь-якій точці країни заходить у кабінет, бачить на своєму рахунку освіти відповідні кошти та направляє їх тим контрагентам, які надають йому якісні послуги. Це схема, яку я підтримую. Я за те, щоб дати людині адаптуватися, дати їй ресурс, яким він сам буде розпоряджатися», — пояснив експерт.

Голова профспілки підкреслив, що повномасштабна війна в Україні триває вже другий рік, економіка ще не стабілізувалася.

«Наскільки ці курси адаптовані до ринку праці, — питання. Ми можемо мати громадянина, який відповідно до цієї програми пройшов перекваліфікацію, має сертифікат, але реальні навички в професійній сфері в нього тільки теоретичні, а практичних навичків немає. Тому треба дивитися на цю проблему з точки зору громадянина, а не системи чи роботодавця. Тому така програма потребує більшої взаємодії під час практичних навчань. Тобто такі програми мають орієнтуватися на практичні заняття, які дають громадянинові конкурентоздатність на ринку праці», — додав він.

Верещук уточнила, що це відбуватиметься за програмою отримання спеціальних ваучерів на перепідготовку, набуття іншої спеціалізації, підвищення кваліфікації тощо.

«Я за те, аби всі громадяни, які потребують, отримати відповідний ресурс. Ваучер — це лише чек на отримання послуг. А ресурс насправді не видається громадянину, ресурсом у цьому випадку розпоряджається система. А з досвіду ми бачимо, що саме вільний ринок найбільш вдало надає послуги, тобто коли ці послуги відомі, коли вони конкурентоздатні, якісні. І цей штучний відбір надавав послуг — це однозначно зона підвищених корупційних ризиків», — підсумував Пильгун.